ΓΕΝΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΑ

Μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση εξασφαλίζει επάρκεια της Ελλάδας σε μάσκες.

Πριν από ακριβώς 40 μέρες έγινε στην Κίνα μια δημοπρασία. Ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού εξοπλισμού είχε έτοιμες τρεις ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών. Ήταν κάτι πελώρια απαστράπτοντα μηχανήματα που δίχως την παρέμβαση ανθρώπινου χεριού παίρνουν από την μια πλευρά την πρώτη ύλη και από την άλλη πλευρά βγάζουν πιστοποιημένες μάσκες που προσφέρουν σε αυτόν που τις φοράει προστασία μέχρι και 95%. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, οι απλές χάρτινες μάσκες μιας χρήσης που φοράμε (αν τις βρούμε) προσφέρουν προστασία 20%. 

Όταν έγινε η δημοπρασία, η ιστορία του κορονοϊού είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως κανένας δεν μπορούσε ακόμα να διαβλέψει το παγκόσμιο εύρος και τη χρονική διάρκεια του προβλήματος. Οι καινούργιες μηχανές υπήρχαν μεν ετοιμοπαράδοτες στο κινέζικο εργοστάσιο, αλλά η παγκόσμια υγειονομική και επιχειρηματική κοινότητα δεν είχε συνειδητοποιήσει την τερατώδη ζήτηση για μάσκες που θα προέκυπτε στον πλανήτη τις αμέσως επόμενες βδομάδες, ως απότοκο της συνειδητοποίησης ότι ο κορονοϊός είχε έρθει για να μείνει.

Στην παγκόσμια ηλεκτρονική δημοπρασία εκείνης της μέρας, έγινε στα γρήγορα ένα χτύπημα από μια άγνωστη εταιρεία που ξεφύτρωσε από το πουθενά, η οποία είχε έδρα μια επίσης άγνωστη πόλη κάπου στην Ευρώπη. Έδωσε την καλύτερη τιμή από τους διστακτικούς ακόμα ανταγωνιστές της και πληρώνοντας μετρητά κατοχύρωσε τις δύο από τις τρεις γραμμές παραγωγής. Η τρίτη πουλήθηκε κάπου στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι πωλητές έψαξαν στο Google Earth για να δουν πού βρισκόταν αυτή πόλη στην οποία έπρεπε να στείλουν τα μηχανήματά τους. Λεγόταν Λάρισα και ήταν κάπου στο κέντρο της Ελλάδας.

Αγοραστές ήταν δύο επιχειρηματίες από τον θεσσαλικό κάμπο, που πριν καν εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν για να στήσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής υγειονομικών μασκών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης και ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου Γιάννης Τσερέπας. Ο κ. Νταβέλης ως πρόεδρος του Ομίλου Animus (το πασίγνωστο κέντρο αποκατάστασης, την πολυκλινική «Κυανούς Σταυρός» και πολυιατρεία), κατάλαβε την πελώρια ζήτηση για μάσκες που ερχόταν, όταν όλοι οι υπόλοιποι χαζεύαμε στην τηλεόραση κάτι αλλόκοτο που γινόταν στην Κίνα με κάποιον άγνωστο ιό που έμοιαζε με γρίπη. Ο κ. Τσερέπας, ιδιοκτήτης της πασίγνωστης Lariplast, ήξερε από μηχανήματα και οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής. Έβαλαν από 1,5 εκατομμύριο και άρχισαν να ψάχνουν.

Η έρευνα τους οδήγησε στην Κίνα, τη μοναδική χώρα παγκοσμίως που παρήγε υγειονομικές μάσκες, αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή τους. Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης είχε από χρόνια εγκαταλείψει αυτή την παραγωγή, το κινέζικο προϊόν ήταν αχτύπητο ως προς την τιμή του. Οι Κινέζοι ήταν οι μόνοι που έφτιαχναν μάσκες και οι μόνοι που έφτιαχναν τα μηχανήματα που φτιάχνουν μάσκες. Μέχρι που πλάκωσε ο κορονοϊός και όλοι κατάλαβαν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αφήνεις την προστασία του υγειονομικού σου προσωπικού αλλά και του πληθυσμού σου, μονοπώλιο στους φθηνούς Κινέζους.

Μια βδομάδα μετά τη δημοπρασία και ενώ τα μηχανήματα πακεταρίζονταν για το μακρύ ταξίδι τους από τη Σανγκάη στη Λάρισα, μεγάλη γερμανική εταιρεία προσέγγισε τους δύο συνέταιρους και τους πρόσφερε διπλάσια τιμή απ’ αυτήν που είχαν πληρώσει, για να πάρει αυτή τις δυο γραμμές παραγωγής. Ο λόγος ήταν απλός. Όλοι είχαν πια καταλάβει ότι ο πλανήτης χρειαζόταν δισεκατομμύρια μάσκες, αλλά αν παράγγελναν τώρα το μηχάνημα στο κινέζικο εργοστάσιο, θα χρειαζόταν έξι μήνες για να το κατασκευάσει. Ήθελαν τα δυο έτοιμα μηχανήματα που οι Έλληνες τσίμπησαν κάτω απ’ την μύτη τους. Οι δυο συνέταιροι δεν συζήτησαν καν την πρόταση, αν και θα κέρδιζαν δύο εκατομμύρια δίχως να κουνήσουν το δακτυλάκι τους.

Αντί να φορτώσουν τις γραμμές παραγωγής σε πλοίο (με ναύλο λιγότερο από 5.000 ευρώ), πλήρωσαν τα δεκαπλάσια για μια πτήση cargo από την εξειδικευμένη Golden Air. Το πλοίο θα χρειαζόταν έναν μήνα στη θάλασσα, χώρια τις υπόλοιπες καθυστερήσεις. Τα μηχανήματα έφτασαν στο «Ελ.Βενιζέλος» τη Δευτέρα 21 Απριλίου. Στις 24 Απριλίου θα είναι στη Λάρισα, θα γίνει το μοντάρισμα και στις 28 Απριλίου θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία τους. Θα παράγουν 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα, όλες τύπου 2 και 3, δηλαδή χειρουργικές με προστασία 90%-95%. Περιττό να αναφέρω ότι τα γραφειοκρατικά ζητήματα, με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, διευθετήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Από τις αρχές Μαΐου η χώρα θα έχει πλήρη επάρκεια σε μάσκες, τόσο για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της, όσο και για τον γενικό πληθυσμό της. Η πρώτη ύλη θα έρχεται από τα Πλαστικά Θράκης.

Παραλλήλως θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, καθώς η επάρκεια του προϊόντος θα ρίξει την τιμή του. Σήμερα οι κινέζικες μάσκες μιας χρήσης που πουλιούνται δύο και τρία ευρώ το κομμάτι στα φαρμακεία είναι χαμηλότατης ποιότητας, ελάχιστου κόστους, δίχως πιστοποίηση και μάλλον επικίνδυνες. Οι δύο Λαρισαίοι έχουν σκοπό πρώτα να καλύψουν τις εθνικές ανάγκες και μετά να διαθέσουν το υπόλοιπο προϊόν τους σε άλλες αγορές, αν και ήδη η ζήτηση από το εξωτερικό είναι τεράστια. Πριν καν στηθεί το εργοστάσιο, έχουν κατακλυστεί με παραγγελίες από Αμερική, Ελβετία και Γερμανία. Να λοιπόν μια ενδιαφέρουσα ιστορία επιχειρηματικού δαιμονίου, αποφασιστικότητας, συνεργιών και εθνικής συνείδησης. Όλα σε ένα, που μετατρέπουν μια τραγωδία σε ευκαιρία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας,

Σας γνωρίζω ότι ήλθε στα χέρια μου, μετά από προσπάθειες 5 ετών, ένα σημαντικό, πολύ σπουδαίο έγγραφο για τις τράπεζες.

Το έγγραφο αυτό αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και όλες τις συστημικές τράπεζες, για την ελληνική οικονομία. Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει όλο το φάσμα και την αξιολόγηση όλης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το φάσμα υπάρχει και η κατηγορία των στεγαστικών δανείων και την αξιολόγηση τους. Σχετικά με αυτό αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα με πλήρως τεκμηριωμένο σκεπτικό, προκειμένου να υπάρξει βιωσιμότητα.

Το σκεπτικό του εγγράφου είναι τόσο σωστό και ακριβές, διότι σε αυτό γίνεται αναφορά και στην απαξίωση των αξιών των ακινήτων στη χώρα μας από το 2008 έως το 2011. Η μείωση των αξιών ανέρχεται στο 52% ( από + 35% το 2008 στο - 17% το 2011). Είναι κατανοητό το τι συμβαίνει σήμερα.

Συνάδελφοι, ήδη έχω δώσει εντολή στο έγκριτο δικηγορικό γραφείο της κυρίας Αριάδνης Νούκα να διερευνήσει την δυνατότητα δικαστικής επιδίωξης για το στεγαστικό δάνειο μου, που με αφορά. Αυτά τα έγγραφα τα έχω δώσει στην κ. Νούκα προς διερεύνηση.

Εμμανουήλ Βογιατζάκης
Site: mvogiatzakis.eu
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
κινητό: 6932240055
 

Y.Γ.: Επειδή δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν τα έγγραφα αυτά δημόσια, όποιος επιθυμεί μπορεί να στείλει το e-mailτου σε εμένα για να τον ενημερώσω σχετικά.

dikigoriko-grafeio

Προς  κ. Βογιατζάκη  Εμμανουήλ

Κατόπιν εντολή σας προς το γραφείο μας προς εξέταση της δυνατότητας απομείωσης των δανειακών υποχρεώσεων των συναδέλφων σας και δικαστικής επιδίωξης αυτής,  έλαβε χώρα  ενδελεχής έρευνα εκ μέρους μας των εγγράφων που μας παραδώσατε καθώς και διερεύνηση  της στοιχειοθέτησης επαρκούςς νομικής βάσης προς τον σκοπό αυτό.

Η θέση του γραφείο μας, είναι, ότι δύναστε να προχωρήσετε δικαστικά και να διεκδικήσετε την απομείωση των δανειακών σας υποχρεώσεων.

Ως εκ τούτων, αναμένουμε εντολή σας προκειμένου να σας παραθέσουμε  τον κατάλογο των απαιτούμενων εγγράφων που πρέπει να παραδωθούν εκ μέρους των μελών σας.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΝΟΥΚΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ    ……………..

Ονοματεπωνυμο:

Πατρώνυμο:

Μητρώνυμο:

ΑΜΚΑ:

Διεύθυνση:

——————————–

Είμαι συνταξιούχος του Ταμείου σας και λαμβάνω σύνταξη …….. (γήρατος/αναπηρίας/θανάτου/χηρείας κλπ), έχοντας υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από ……………. (ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης).

Η σύνταξή μου μέχρι πρόσφατα ανερχόταν στο ποσό των ………. ευρώ. Ξαφνικά στις ……… (2/8/2016 ή 2/9/2016 ή 2/10/2016) μού απονεμήθηκε επικουρική σύνταξη συνολικού ύψους ……….. ευρώ.

Επειδή καμία σχετική διοικητική πράξη δεν μου κοινοποιήθηκε, προφανώς η μείωση της επικουρικής μου σύνταξης έγινε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016 και τις κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις.

Όμως η παραπάνω μείωση είναι παράνομη για τους παρακάτω λόγους:

  1. Οι διατάξεις του Ν. 4387/2016 που προβλέπουν μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων (μείωση που προστίθεται σε σωρεία μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια κατά αντισυνταγματικό τρόπο, όπως έχει ήδη νομολογηθεί), αντίκεινται σε διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος (εθνικές και υπερεθνικές) και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστούν.
  2. Σε κάθε περίπτωση η μείωση που μου έχει ήδη επιβληθεί -και μάλιστα αναδρομικά- δεν συνιστά ορθή εφαρμογή ούτε του Ν. 4387/2016.
  3. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 96 του Ν. 4387/2016, οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις προβλέπεται πως «αναπροσαρμόζονται» κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό και την κατ΄εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα σχετική Υπουργική Απόφαση.
  4. Μέχρι σήμερα καμία πράξη αναπροσαρμογής τής σύνταξής μου δεν έχει εκδοθεί (πολύ περισσότερο κοινοποιηθεί σε εμένα), επομένως, ακόμη κι αν η διάταξη του άρθρου 96 Ν.4387/2016 ήταν σύμφωνη με διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος, και πάλι μέχρι την έκδοση πράξης αναπροσαρμογής σύνταξης δεν είναι δυνατή η επιβολή σε εμένα οποιασδήποτε μείωσης.
  5. Επιπροσθέτως, η μη έκδοση της πράξης αναπροσαρμογής, εκτός του ότι παραβιάζει τον νόμο και τη συνταγματική αρχή της διαφάνειας, εισάγει και ανεπίτρεπτους περιορισμούς ακόμη και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου

Ζ Η Τ Ω

Να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης μου τουλάχιστον στο ύψος που αυτή καταβαλλόταν μέχρι τον Ιούνιο 2016 (με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου ως προς τις παράνομες περικοπές που είχαν ήδη επιβληθεί μέχρι τότε).

Να μου καταβληθεί το ποσό που παράνομα παρακρατήθηκε κατά την καταβολή της σύνταξης μου κατά το μήνα ………. (μήνας μείωσης).

Να μου γνωστοποιηθεί εγγράφως για ποιον λόγο μού καταβλήθηκε μειωμένη σύνταξη και πως υπολογίστηκε η παράνομη αυτή μείωση.

Αθήνα …………….2016

Ο αιτών

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

12-9-16

Σας αποστέλλουμε και σε ηλεκτρονική μορφή την Φ80020/οικ.22103/Δ15.404/7.9.2016 (ΑΔΑ: 6ΟΙΔ465Θ1Ω-ΟΜ5) εγκύκλιο του Υπουργείου μας σχετικά με την αναπροσαρμογή των παροχών του ΕΤΑΤ και των προσυνταξιοδοτικών παροχών του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ/ΤΕΑΠΕΤΕ) και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

22103-404 Εγκύκλιος για ένταξη ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ & αναπροσαρμογή προσυνταξιοδ. _άρθρα 53 & 73Α ν. 4387.16 (με ΑΔΑ)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ Α΄

Παρατίθενται οι απαντητικές επιστολές του ΕΤΑΤ στις δύο επιστολές του Συλλόγου μας για τη χορήγηση στοιχείων για την αναλογιστική μελέτη.

1

  2

3  

4

5

6

7

8

Διαβάστε την απόφαση του ΔΣ του  ΕΤΑΤ της συνεδρίασης Νο 343/13-7-2016, όπως παρουσιάζεται στα πρακτικά του ΕΤΑΤ ,τα οποία υπεγράφησαν σήμερα 1/9/2016.

enstasi

29-6-16

24-6-16

23-6-16

Μετά από συνάντηση μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Συνταξιούχων Εμπορικής και Alpha Bank, εστάλη στο Υπουργείο Εργασίας η παρακάτω επιστολή.

21-6-16

17-6-16

Αρ. Πρωτοκ. Υπουργείου Εργασίας
1202/14-6-16                            
Α.Π.: 2457
Προς το Υπ. Εργασίας
Υπ’ όψιν κου Πετρόπουλου

Κύριοι,

          Μετά από τις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο Εργασίας, όπου σας υποβάλλαμε τα δίκαια αιτήματά μας που μας απασχολούν σας τα αποστέλλουμε και εγγράφως και είναι τα παρακάτω:

  1. Ζητούμε ως Σύλλογος την τήρηση και εφαρμογή του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ
  2. Ζητάμε την διασφάλιση των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας ( αποχώρηση με αναστολή σύνταξης)
  3. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση
  4. Ζητάμε να μας δοθούν τα επίσημα στοιχεία για την εκπόνηση αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης, την οποία έχει αποφασίσει να εκπονήσει ο Σύλλογός μας, τέλος
  5. Ζητάμε να μας γνωρίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα παρακάτω θέματα:

 

α. επιστροφή παρακράτησης από γυναίκες με ανήλικο τέκνο

β. επιστροφή 5,2% από τον 7ο/2014, που χρεώνεται στο σύνολο της σύνταξης, για τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)

γ. να εφαρμοστεί η 316/2015 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. για τους 28 συναδέλφους και τις 16 συναδέλφισσες, που δεν ειδοποιήθηκαν από το ΕΤΕΑΜ- ΕΤΕΑ, να πάνε εγκαίρως στο ΙΚΑ

δ. επιστροφή των διπλών κρατήσεων ΗΔΙΚΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΤ του ν. 4093/2012, με αποτέλεσμα να οφείλονται χρήματα στους συναδέλφους

ε. να δοθούν από το ΕΤΕΑ οι αυξήσεις του έτους 2008 σε όσες κατηγορίες συναδέλφων δεν έχουν δοθεί π.χ. σε όσους είχαν εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή τους από το ΤΕΑΠΕΤΕ, δικαιοδόχοι, κατώτερες επικουρικές συντάξεις κλπ.

Πιστεύουμε ότι θα μελετήσετε τα θέματά μας και θα δώσετε άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Συνταξιούχων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας
Εμμ. Βογιατζάκης             Ανδρ. Μπεκιάρης

Συνάδελφοι,

          Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση εκπρόθεσμης τροπολογίας στις 7/5/2016 για το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ, ο Σύλλογός μας, συμμετείχε στην έντονη παρέμβαση διαμαρτυρίας που έγινε από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους με πρωτοβουλία της ΟΤΟΕ  κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

          Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι μαζί απαίτησαν να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που μειώνουν άμεσα τις συντάξεις μας σε ποσοστά μειώσεων που φθάνουν οριζόντια στο 30% και καταργούν οριστικά για όλους ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.

          Σας καλούμε να είστε όλοι σε ετοιμότητα και επαφή με το Σύλλογό μας προκειμένου στην συνέχεια να αντιπαλέψουμε την εφαρμογή αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων και τις συνέπειές τους.

      Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμ. Βογιατζάκης              Ανδρ. Μπεκιάρης

1 001

1 002

1 003

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014, 2015 ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2016

Συνάδελφοι

Σας στέλνουμε την κατάσταση με αριθμό προτεραιότητας για τα εφάπαξ σας από τις 6/11/13 έως και τις 12/4/16. Είναι η σειρά προτεραιότητος των συναδέλφων μας που αποχώρησαν από το ΕΤΑΤ και αυτό μπορεί να το διακρίνει ο καθε ένας από αυτούς, διότι έχει τον αριθμό της απόφασης συναξιοδότησης του ταμείου ΕΤΑΤ και τον αριθμό μητρώου της τράπεζας των ενδιαφερομένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ

 

Αθήνα, 19/2/2016

Ώρα: 13.20 μ.μ.


Στην πρόσκληση της 19/2/2016 της συνεδρίασης του Δ.Σ. ΕΤΑΤ, το τακτικό μέλος κος Βογιατζάκης Εμμανουήλ:

Ζητά την αναβολή και την απόσυρση οριστικά, του 3ου θέματος που αφορά την παιδική μέριμνα, διότι δεν παρίσταται, αφενός η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα Βάσω Βογιατζοπούλου, και αφετέρου διότι εγώ προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε περικοπή του επιδόματος παιδικής μέριμνας, και ζητώ από το Συμβούλιο να επιστρέψει το παρακρατηθέν ποσόν στους ενδιαφερόμενους και ζημιοθέντες συνταξιούχους του ΕΤΑΤ, που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ και αφορά το ποσοστό 7,22% στο 16ο κλιμάκιο και είναι 69,17€ και όχι 40€ όπως υποστηρίζει η ALPHA BANK με επιστολές της χωρίς να έχει πάρει απόφαση από το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Η θέση αυτή θα καταχωρηθεί στα πρακτικά του ΕΤΑΤ.

Εμμ. Βογιατζάκης

Τακτικό Μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΤ

 

Θ Ε Μ Α 8ο

Εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 316/2015 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά την αποδοχή της από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με θέμα που αφορά μητέρες ανηλίκων τέκνων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ (Α΄ Δ/νση Επικ. Ασφαλ.).

Για να εισηγηθεί το ανωτέρω θέμα προσήλθε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Αθανασίου, Προϊστ. της Α΄ Δ/νσης Επικ. Ασφαλ. του ΕΤΕΑ, ο οποίος είπε τα εξής:

Αναφορικά με το θέμα θέτουμε προς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. τα εξής:

Με το σχετικό έγγραφο 1 η Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης της ΓΓΚΑ κοινοποίησε στο ΕΤΕΑ την αποδοχή από τον υφυπουργό Κ.Α. της υπ’ αριθμ. 316 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), σχετικά με την αναζήτηση ποσών συντάξεων που δόθηκαν από το ΕΤΕΑ σε υποκατάσταση κύριας σύνταξης, μετά την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010, σε μητέρες ανηλίκων τέκνων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ.

Σύμφωνα μ’ αυτή και το σχετικό 2 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης ΕΤΕΑ, η μετατροπή της προσυνταξιοδοτικής παροχής σε επικουρική σύνταξη στις μητέρες ανηλίκων που οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010 έφεραν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης σε προγενέστερη ημερομηνία απ’ αυτή που ίσχυε πριν την ισχύ τους, θα πρέπει να γίνεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και όχι από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης από το φορέα κύριας ασφάλισης.

Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων, μητέρες ανηλίκων, εντάχθηκε στο τ. ΕΤΕΑΜ την 18/4/2006, με την ένταξη των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ, ως συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, το οποίο βάσει των διατάξεων του ΤΕΑΠΕΤΕ χορηγήθηκε έως την ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον κύριο φορέα και όχι έως την ημερομηνία λήψης της κύριας σύνταξης, η οποία ταυτίζεται με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, εφόσον φυσικά θεμελιώνεται δικαίωμα.

Οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010 καθόρισαν για τις μητέρες ανηλίκων ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν να προκύψει για την κατηγορία αυτή ημερομηνία θεμελίωσης προγενέστερη απ’ αυτή που ίσχυε πριν την ισχύ τους. Μεταβολή που πιθανά δεν έγινε αντιληπτή από τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα η υποβολή αιτήματος στο φορέα κύριας ασφάλισης να γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία και συνεπώς η έναρξη της κύριας σύνταξης να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας θεμελίωσης.

Συνεπεία τούτου, προκύπτει χρονικό διάστημα – από τη θεμελίωση δικαιώματος στον κύριο φορέα έως την έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης – στο οποίο καταβάλλονταν από το ΕΤΕΑ ολόκληρη η προσυνταξιοδοτική παροχή, αντί μόνο το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της κύριας σύνταξης. Το επιπλέον ποσό αναζητείται υποχρεωτικά από το ΕΤΕΑ ως αχρεωστήτως καταβληθέν, καθόσον αυτό προέβλεπε το καθεστώς χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

Η αποδοχή της ατομικής γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. από τον υφυπουργό Κ.Α. συνεπάγεται, σύμφωνα με το έγγραφο της Γεν. Δ/νσης ΕΤΕΑ, τη μετατροπή της προσυνταξιοδοτικής παροχής από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης, συνεπώς και την αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μόνο μετά την εν λόγω ημερομηνία. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, αφορά σε 116 περιπτώσεις μητέρων ανηλίκων και τα ποσά που αποχαρακτηρίζονται από αχρεώστητα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου (ο ακριβής προσδιορισμός θα προκύψει μετά τον υπολογισμό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης).

Πρέπει να τονισθεί τέλος ότι, όλοι οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ΤΕΑΠΕΤΕ, σήμερα είναι 1052, υπέγραψαν Υ.Δ. κατά τη λήψη της παροχής ότι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση και παρακολούθηση της κρίσιμης ημερομηνίας θεμελίωσης δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα της κρίσης επέλευσης ή μη του δικαιώματος αυτού. Κι αυτό διότι πρόκειται σαφώς περί ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος χορήγησης συνταξιοδοτικής παροχής έναντι κύριας και επικουρικής σύνταξης με ειδικές προϋποθέσεις, μέχρι αυστηρά τη θεμελίωση δικαιώματος χορήγησης κύριας σύνταξης, ανεξαρτήτως του χρόνου άσκησης του δικαιώματος αυτού. Διαδικασία (παρακολούθηση και κρίση δικαιώματος) που δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΕΤΕΑΜ, οι οποίες ισχύουν για τους εν λόγω συνταξιούχους μετά την ένταξή τους σ’ αυτό (18/4/2006).

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο εκ των Μελών του Συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρδούκης, ο οποίος είπε τα εξής: «Νόμιμα ζητήθηκε από το ΕΤΕΑ η αναδρομική επιστροφή των αναδρομικών που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή σε μητέρες ανηλίκων, της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), για το λόγο ότι οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. β του Ν. 3863/2010 ρυθμίζουν τα όρια ηλικίας των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται από την ημερομηνία ισχύος αυτού του νόμου.

Η αριθμ. 316/2011 Ατομική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3863/2010 είναι συμβουλευτικές και όχι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση, για το λόγο ότι δεν εκδόθηκε από τα αρμόδια Τμήματα ή την Ολομέλεια του Ν.Σ. του Κράτους, αλλά ούτε και από Τριμελή Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 3016/2002».

Στη συνέχεια ελήφθη η ακόλουθη απόφαση.

Α π ό φ α σ η 29: Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη όλα τα ανωτέρω,

α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Εντέλλεται η αρμόδια Υπηρεσία όπως προβεί στην άμεση εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 316/2015 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά την αποδοχή της από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ανωτέρω απόφαση μειοψήφησε ο εκ των Μελών του Συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρδούκης για τους αναφερόμενους απ’ αυτόν λόγους.

Επί του ανωτέρω θέματος εγκρίνεται η επικύρωση των πρακτικών αμέσως.

 

Αθήνα 7/1/2016

Προς το ΕΤΑΤ Υπ’ όψιν κ. Προέδρου

Ο κ. Βογιατζάκης ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ επισημαίνει τα παρακάτω: H ειδική οικονομική μελέτη του 2004 που έγινε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη για την ένταξη των Συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ στα ταμεία ΕΤΕΑΜ με 789.000.000 € και ΕΤΑΤ με 357.000.000 € που πλήρωσε η Εμπορική Τράπεζα δεν ήταν σωστή όπως αποδείχτηκε στην πράξη μέχρι σήμερα. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας από το 2007-2013 που υποκίνησε η Τράπεζα με διάφορες μεθόδους ( Μπόνους και λοιπά) δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ταμείο ΕΤΑΤ με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα που έχει στην διάθεσή του σήμερα.

Ακόμη διαφωνώ με την μελέτη που έγινε το 2014-2015 για την ALPHA BANK από το Υπ. Οικονομικών με την αποχώρηση περίπου 950 Συναδέλφων με εθελούσια έξοδο ως προς τα ποσά δηλαδή 15.000.000 €, την οποία θεωρώ απαράδεκτη και ζητώ την απόρριψή της. Σας ενημερώνω δε ότι ήδη αναθέσαμε ως Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής όπου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αναλογιστική μελέτη σε έγκριτο αναλογιστικό γραφείο για όλες τις περιόδους των αποχωρήσεων των Συναδέλφων από την Εμπορική Τράπεζα από το 2004-2015, διότι απεδείχθη ότι όλες οι παραπάνω μελέτες απεδείχθησαν ανεπαρκείς.

Τέλος διαφωνώ και δεν έχω αποδεχθεί την μεταφορά των 130.000.000 € περίπου στο ΕΤΕΑ που έγινε με Υπουργική Απόφαση Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2015 με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης διαφωνώ με το μοίρασμα των 2 δόσεων των 67.0000.0000 € εκάστης ως προς τα ποσοστά διαχωρισμού για ΕΤΕΑ στο 51,613% και στο ΕΤΑΤ 48,387% όπως έγινε και στα 130.000.000 € περίπου.

Όλες αυτέ οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα ο σημερινός προϋπολογισμός του ΕΤΑΤ να είναι ελλειμματικός με 33.728.700,60 € περίπου.- ο οποίος εγκρίνεται με 3-1.- επειδή εγώ διαφωνώ.


Με τιμή
Εμμ. Βογιατζάκης

Τακτικό Μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΤ

 

14-1-16

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 29-12-2015

ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δόθηκε λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ μητέρες ανηλίκων.

Με την αποδοχή της ατομικής γνωμοδότησης 316/2015 του Νομικού Συμβούλου του Κράτους εκ μέρους του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, σταματάει ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που είχαν χορηγηθεί, σε μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο Ε.Τ.Ε.Α., ως προσυνταξιοδοτική παροχή από φορέα που κατέστη αναρμόδιος λόγω μεταβολής των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και του οποίου φορέα την αναρμοδιότητα έκτοτε καλόπιστα αγνοούσαν. Οι ασφαλισμένες καλούνταν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά λόγω της μη πληροφόρησής τους χωρίς να φέρουν ευθύνη για αυτή την παράλειψη.

Βάσει της ανωτέρω γνωμοδότησης, τερματίζεται η πολύχρονη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μητέρων ανηλίκων και καλούνται τα οικεία ταμεία να αποφασίσουν την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις ασφαλισμένες μητέρες με ανήλικο τέκνο. Αποτελεί πάγια θέση του Υπουργείου ότι οι δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν χωρίς την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου.

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΩΡΑ:13:00
 
Aριθμός γνωμοδοτήσεως: 316/2015
Ατομική

Αρ. Ερωτήματος: Το υπ’ αρ. πρωτ. 654/14-12-2015 έγγραφο του Γραφείου Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ερώτημα: Ερωτάται αν, ενόψει των ρυθμίσεων των νόμων 3863/2010  (άρθρο 10 παρ.17 περ. β΄) 3371/2005 (Κεφ. Η΄ άρθρα 57-69) και 3455/2006  (άρθρο 26 παρ.1), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης - Ε.Τ.Ε.Α. νομίμως μπορεί να ζητήσει αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή, σε μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, υπαγόμενες για τον κλάδο επικουρικής σύνταξης στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) επειδή διαμεσολάβησε κατά το χρόνο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ευνοϊκότερη ρύθμιση όσον αφορά το ηλικιακό όριο για τη μετάβαση στην οριστική συνταξιοδότηση.
Γνωμοδοτών: Ο Νομικός Σύμβουλος Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος.
Όπως μας ανακοίνωσαν από το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις μητέρες των 55 ετών με ανήλικα τέκνα, σύμφωνα με την ερώτηση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίου Πετρόπουλου, το συμπέρασμα είναι θετικό και σας παραθέτουμε το τέλος της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του κράτους κ. Παπαγιαννόπουλου:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

16. Με βάση τα παραπάνω έχω τη γνώμη ότι ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν, ως προστατευόμενες από τον ασφαλιστικό νομοθέτη μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του Ε.Τ.Ε.Α,. αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και  στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων (συνταξιοδοτουμένων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει τις συντάξεις αλλά επίσης και στα άρθρα 65 και 66 του ν.3371/2005 και 26 παρ. 1 του ν.3455/2006, που αποτελούν κατά την ανωτέρω διδομένη ερμηνεία, εξειδίκευση των ανωτέρω συνταγματικών αρχών και δεσμεύουν τη δράση των οργάνων των Ταμείων.

ΥΣ: Το πήραμε στα χέρια μας σήμερα 24/12/2015 και σας το παραθέτουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

 

Συναδέλφισσες/οι,

στην χθεσινή συγκέντρωση και την πορεία που κάναμε προς το Υπ. Εργασίας και στην συνάντηση που είχαμε με τον κ. Πετρόπουλο στο Υπουργείο είχαμε τις παρακάτω απαντήσεις:

1. Για το θέμα των γυναικών με ηλικία 55 ετών και ανήλικο τέκνο μας δήλωσε ότι θα γίνει διακανονισμός μεταξύ των δύο ταμείων ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, άμεσα δηλαδή εντός των ημερών.

Για όλα τα άλλα θέματα που είχαμε στην ατζέντα μας δηλαδή:

2. Στο θέμα της χρηματοδότησης του ΕΤΑΤ και της γελοίας πραγματικά μελέτης των 950 Συναδέλφων του 2014 που το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ως αντίτιμο 15.000.000 για το ΤΕΑΠΕΤΕ και 2.640.000 για το ΤΑΠΤΤ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς και για τις εθελούσιες εξόδους της Εμπορικής από την 18/4/2006- 2013.

3. Το 5,2% της επικουρικής, που το ΕΤΕΑ το χρεώνει και στην κύρια σύνταξη που χορηγεί και στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, επιφυλάχθηκε να το απαντήσει αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑ κ. Καποτά.

4. Για τις αυξήσεις του 2008 για όσους εργάσθηκαν μετά την αποχώρησή τους από το ΤΕΑΠΕΤΕ επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του ΕΤΕΑ και να απαντήσει, βέβαια γι αυτό μας είχαν πει από το ΕΤΕΑ ότι θα τα πάρουν οι Συνάδελφοι με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου πράγμα που δεν έγινε.

Συνάδελφοι όταν έχουμε αξιοπρεπείς παρουσίες στις κινητοποιήσεις μας, έχουμε και αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά να είστε σε εγρήγορση διότι όλα κρίνονται από την πράξη και όχι στα λόγια. Περιμένουμε λοιπόν να γίνει πράξη εντός των προσεχών ημερών για τις γυναίκες η υπόσχεση του κ. Πετρόπολου.

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

17-12

Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής

Αθήνα Νοέμβριος 2015

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ

Ειδική έκδοση για το Ασφαλιστικό

Εδώ και έξι χρόνια οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια και οι δανειστές με τον οικονομικό εκβιασμό επιχειρούν ένα πρωτόγνωρο, τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος, πρόγραμμα παρεμβάσεων στο εργατικό εισόδημα. Παρεμβάσεις πρωτοφανείς οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην εργατική αμοιβή κατά την περίοδο της απασχόλησης αλλά, επεκτείνεται και στις αποταμιεύσεις των εργαζομένων για την μη παραγωγική ηλικία: τις συντάξεις δηλαδή.
Επί έξι χρόνια έχουμε υποστεί μειώσεις στις αποδοχές μας, εννέα περικοπές με το α’ και β’ μνημόνιο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ με το γ’ μνημόνιο, εμμέσως, επιβλήθηκαν άλλες 6 μειώσεις στις συντάξεις, ενώ τον Μάρτιο ξεκινά η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όμως, δεν περιορίζονται εδώ: προ των πυλών βρίσκεται και μια νέα παρέμβαση στις συντάξεις: η όγδοη συνολικά μέσα σε λίγους μήνες. Η οποία, περικοπή, θα αφορά και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Με ιδιαίτερο μένος στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων (των «ειδικών ταμείων» όπως αναφέρεται) αφού θα επιχειρηθεί ο «ανακαθορισμός των συντάξεων». Η λεγόμενη «επιτροπή σοφών» εισηγείται, και ο αρμόδιος υπουργός Γ.Κατρούγκαλος εξετάζει, την αφομοίωση των επικουρικών από τις κύριες συντάξεις, τον επανυπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων σε στόχο «οικονομίες» (δηλαδή περικοπές) άνω των 900 εκ. ευρώ μόνο για το 2016 και την δημιουργία ενός νέου «συστήματος» νοητής κεφαλαιοποίησης. Στο οποίο, οι ασφαλισμένοι θα εισφέρουν ένα σταθερό, ανά μήνα, ποσό ως ασφάλιστρα αλλά, δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν σαν σύνταξη από το ταμείο. Ένα σύστημα σταθερών εισφορών και ασταθών (ή απρόβλεπτων) καταβολών. Πρόκειται για σύστημα… λοταρία.

Όμως, από τον Αύγουστο του 2015 ανατράπηκαν όχι μόνο τα ώριμα αλλά, και τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά όρια. Δικαιώματα που διατηρήθηκαν μετά τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις στο ασφαλιστικό τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Τα οποία τώρα κατεδαφίστηκαν εν μία νυκτί .

Μπροστά στα νέα δεδομένα απαιτείται η εγρήγορση των πολιτών, η κινητοποίηση των συνταξιούχων -ώστε να αποτραπούν οι νέες αφαιμάξεις στο λαϊκό εισόδημα- είναι μονόδρομοας.
Από την πλευρά μας σας προσφέρουμε ένα «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ» με όλες τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν και το «τι ισχύει ως προς τις συντάξεις με τα νέα-αυξημένα όρια ηλικίας». Πότε δίνει πλήρη σύνταξη το ΙΚΑ με 5.500 ένσημα, πότε με 10.000 και με ποιες προϋποθέσεις με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Συνάδελφε!

Η Γνώση και η Πληροφόρηση είναι κέρδος για τον απόμαχο της δουλειάς, για τον συνταξιούχο!
Η Συμμετοχή και ο Αγώνας είναι η δύναμη μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας


Ασφαλιστικό: Ανατροπές ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων, ανατροπές στις προϋποθέσεις του ΙΚΑ

Τα δεδομένα του ασφαλιστικού ανατράπηκαν για μια ακόμη φορά. Και μάλιστα, δεν διασφαλίστηκαν ούτε τα ώριμα ούτε καν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεδικασμένα, αποφάσεις δικαστηρίων, προβλέψεις καταστατικών που ίσχυαν δεκαετίες, η 25ετία το 2010 ή 35ετία (γενικότερα), δεν ισχύουν πια. Ισοπεδώθηκαν με την έλευση του γ’ μνημονίου.

Επιπλέον, στις μειωμένες συντάξεις επιβάλλεται πρόσθετη περικοπή 10%, η κατώτατη σύνταξη έγινε ακόμη πιο… κατώτατη (από 486 ευρώ στα 392 από τις αρχές του2015), για «έξοδο» πριν τα συμβατικά όρια θα χορηγείται μόνο η ανταποδοτική σύνταξη και το κοινωνικό μέρος αυτής (ώστε αθροιστικά να φτάσει κάποιος στην κατώτατη σύνταξη) θα χορηγείται μόνο με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας…

Με την νέα νομοθεσία (ν.4336/15) σαρώνονται όλα: οι μητέρες με ανήλικο χάνουν οριστικά το δικαίωμα πρόωρης εξόδου, οι ασφαλισμένοι προ του 1983 αποκτούν και ηλικία -σαν απαραίτητη προϋπόθεση- για την λήψη της σύνταξης, όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα «εξόδου» στα 58 ή τα 59 με 35 έτη ασφάλισης (το 2010-11 ή 2012 αντιστοίχως) δεν διασφαλίζουν κανένα δικαίωμα, με πρόωρη δεν μπορεί κανείς να φύγει πριν το 62ο έτος κ.α. Και σε αυτή την ηλικία, δηλαδή στο 62ο έτος, ακόμη και μειωμένη σύνταξη έχει τριπλό πέναλτι μετά την 1η/7/2015 (α/επιπλέον περικοπή 10%, 2/μικρότερη κατώτατη, γ/καταβολή μόνο του ανταποδοτικού και όχι του κοινωνικού μέρους της σύνταξης). Διαφορετικά, πλήρεις αποδοχές καταβάλλονται μόνο στο 67ο έτος της ηλικίας.

Το μόνο που διασφαλίζεται μέχρι στιγμής είναι το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς: Όσοι και όσες έκαναν χρήση τέτοιων προγραμμάτων κατά τα προηγούμενα χρόνια και για τους οποίους πληρώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εφάπαξ από τον εργοδότη μέχρι την συμβατική ηλικία συνταξιοδότησης (σ.σ. που ίσχυε προ του γ’ μνημονίου και των νέων ανατροπών που αυτό έφερε στην ασφαλιστική νομοθεσία) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη.

Και βεβαίως ο μνημονιακός οίστρος δεν εξαντλείται εδώ: Μέχρι τι αρχές του 2016 αναμένεται να έρθει και νέο νομοσχέδιο (με τα προαπαιτούμενα του ασφαλιστικού) στη Βουλή που θα μειώνει τις συντάξεις. Κυρίως θα θέτει στο στόχαστρο τις επικουρικές, με την πάγια επιδίωξη την «επιτροπής σοφών» που θέλει να τις καταργήσει (αφομοιώνοντάς τες στις κύριες) και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος χωρίς… κεφάλαια

Ως προς τα όρια ηλικίας

1.Μέχρι το 2009 μια μητέρα έπρεπε να έχει 5.500 ένσημα, ανήλικο και να είναι 55 ετών προκειμένου να πάρει πλήρη σύνταξη (στο 50ό μειωμένη). Αυτή η τριπλή προϋπόθεση άλλαξε το 2010 (με τον νόμο 3863/10) και για μια τριετία (2010-2012) μια γυναίκα κατοχύρωνε την σύνταξη μόνο με τα έτη ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Δεν χρειαζόταν και η ηλικία.

Έτσι, στο ΙΚΑ μια γυναίκα που είχε ανήλικο το 2010 και 5.500 ένσημα (18,4 έτη ασφάλισης) είχε κατοχυρώσει το 50ό έτος για μειωμένη και το 55ο για πλήρη.

Με τον νέο νόμο οι εν λόγω ασφαλισμένες που δεν είχαν συμπληρώσει το 50ό έτος μέχρι 18/8/2015 χάνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από 19/9/2015 ισχύει το 55ο έτος για μειωμένη και το 56ο και 6 μήνες για πλήρη. Επί των οποίων, ορίων, προστίθεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 21 μήνες για τη μειωμένη (56 ετών και 9μηνών το 2016 κ.ο.κ.) . Και η πλήρης που δινόταν στο 55ο ήδη πήγε στο 58ο και 6 μήνες από 19/8/2015 και ανέρχεται στο 58 το 2016.

2.Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 (5.500 ένσημα και ανήλικο) για τις ασφαλισμένες υπήρχε κατοχύρωση του 52ο για μειωμένη και 57ο για πλήρη. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα προαναφερθέντα (περίπτωση 1) νέα όρια ηλικίας για την μειωμένη και την πλήρη 58ο και 3 μήνες φέτος για «έξοδο» και το 59ο και 6 μήνες το 2016.Μην σπεύσετε λοιπόν να κάνετε αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ γιατί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα λάβετε μειωμένη σύνταξη. Κάτι που θα σας οδηγήσει σε υποβάθμιση των μηνιαίων αποδοχών εν σχέσει με τα σημερινά καταβαλλόμενα.

Μόνη διαφορά, δεν θα επιβληθεί το νέο πέναλτι 10% στις μειωμένες συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων κατατέθηκαν μετά τις 18/9/2015 καίτοι η αυξημένη μείωση ισχύει για αιτήσεις από 1/7/2015. Και αυτό προκειμένου να μην υπάρχει διακριτική συμπεριφορά εν σχέσει με μια ασφαλισμένη που έφυγε με μειωμένη σύνταξη στις αρχές του 2015, ή και παλαιότερα (έχουσα κλείσε το 50ό έτος) και στην οποία δεν επιβλήθηκε τότε το πρόσθετο πέναλτι. Να μην τιμωρηθεί επιπλέον κάποια που συνέχισε να πληρώσει εισφορές μην λαμβάνοντας παροχές (συντάξεις).

3.Με ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2012 δινόταν η δυνατότητα συνταξιοδότησης (μειωμένη) στο 55ο. Αυτό ο ηλικιακό όριο αναπροσαρμόζεται και γίνεται 56ο και 6 μήνες για όσες γεννήθηκαν μετά την 18η Αυγούστου 1960. Η πλήρης σύνταξη όμως από το 60ό έτος για όσες είχαν γενέθλια μέχρι 18/8/1955, χορηγείται φέτος στο 60ο και 11 μήνες (γεννηθείσες από 19/8/1955 και μετά).

4.Με 10.000 ένσημα (33,3 έτη) το 2010 η σύνταξη δινόταν σε μια γυναίκα με την συμπλήρωση του 57ου (πλήρης) και πλέον γίνεται 58 & 3 (από 19/8/2015), ενώ το 55ο για μειωμένη έχει ήδη φτάσει στο 56ο και 6 μήνες.

5.Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 ίσχυε το 58ο (πλήρης) και το 56ο (μειωμένη). Πλέον, από 19/8/2015 ισχύει το 59 και 2 μήνες και το 57 και 5 μήνες.

6.Με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 ίσχυε το 58 και 6 μήνες, ηλικία που αν την κλείνει φέτος βγαίνει στο 59ο και 7 μήνες και το 56ο και 6 μήνες για μειωμένη μετατρέπεται σε 57 και 10 μήνες.

7.Οι άνδρες με 10.000 ένσημα το 2010 είχαν θεμελιώσει το 62ο για πλήρη (60 μειωμένη). Πλέον, το όριο για πλήρη έχει ανέβει από τον περασμένο Αυγούστου (19/8/2015) στο 62 και 8 μήνες, το 2016 στο 63 & 3, το 2017 στο 63 & 11, το 2018 γίνεται 64 & 6, το 2019 ανεβαίνει στο 65 & 2, το 2020 στο 65 & 9, το 2021 στο 66 & 5 και το 67ο το 2022. Για μειωμένη, το 60ο έγινε 60 και 11 μήνες από 19/8/2015 και 61 και 9 μήνες το 2016 , 62 & 8 το 2017, 63 & 6 το 2018, 64 & 5 το 2019, 65 & 3 το 2020, 66 & 2 το 2021 και 67 το 2022.

8. Με τις ίδιες προϋποθέσεις (10.000 ένσημα) το 2011 δινόταν η πλήρης στο 63ό. Και από 19/8/2015 ισχύει το 63 & 6 μήνες, συν 6 μήνες κάθε χρόνο μέχρι το 67ο το 2022. Και η μειωμένη από το 60ό μέχρι 18/8/2015 εξελίσσεται όπως ανωτέρω.

9.Με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 ίσχυε το 63 & 6 και επί αυτών των ορίων προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο.

10.Με 35ετία το 2010 και 2011 στο ΙΚΑ όλοι οι ασφαλισμένοι είχαν κατοχυρώσει το 58ο. Το εν λόγω έτος εξόδου αυξήθηκε από 19/8/2015 σε 58 και 6 μήνες και το 59ο το 2016. Κάθε χρόνο, επί αυτών των ορίων, προστίθενται 6 μήνες μέχρι το 62ο έτος για πλήρη σύνταξη το 2022 με 35 έτη ασφάλισης (2010) και 36 έτη κατά την «έξοδο» για θεμελίωση το 2011.

11.Με τις ίδιες προϋποθέσεις (10.500 ημέρες ασφάλισης) το 2012 ίσχυε το 59ο (37 έτη ασφάλισης κατά την συνταξιοδότηση μαζί με τα πλασματικά -έως 5 έτη ασφάλισης) και, πλέον, ισχύει το 59ο και 5 μήνες και 59 και 9 μήνες για το 2016, το 60ο και 2 μήνες το 2017, το 60ο και 6 μήνες το 2018, το 60ό και 11 μήνες το 2019, το 61ο και 3 μήνες το 2020, το 61ο και 8 μήνες το 2021 και το 62ο το 2022.

pinakas1 pinakas2

Σημείωση: Στη στήλη «Ηλικία» αποτυπώνεται το ισχύον κατά την 18/8/2015 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» αποτυπώνεται το ισχύον κατά περίπτωση από 19/8/2015 μέχρι και την 1/1/2022 νέο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Τα πρόσωπα που υπάγονται στους Πίνακες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας, όπως αποτυπώνεται στους Πίνακες αυτούς, κατά περίπτωση και αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο τα προαναφερόμενα πρόσωπα συμπληρώνουν το ισχύον, κατά περίπτωση, μέχρι και την 18/8/2015, όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους".

7/12/2015

Συναδέλφισσες/φοι,

το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να καλέσει τα μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα γραφεία του, Γ’ Σεπτεμβρίου 8. Στην συνέχεια θα γίνει πορεία προς το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συναντηθούμε με τον Υπουργό κ. Αν. Πετρόπουλο από τον οποίο θ’ απαιτήσουμε άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας, γιατί δεν πάει άλλο!

Ζητάμε

1.α. Άμεσα την οριστική λύση του προβλήματος , που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη του ΕΤΕΑ και των υπηρεσιών του, στις γυναίκες μέλη μας, που συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010 άρθρο 10 § 17

β. Να σταματήσουν από το ΕΤΕΑ, να παρακρατούν άδικα, αντικανονικά και καταχρηστικά την επικουρική σύνταξη, (αυτών των γυναικών που συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο 3863/10) και να την συμψηφίζουν για την εξόφληση χρημάτων και ποσών, δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντων που ουδέποτε εισέπραξαν.

γ. Να επιστραφούν από το ΕΤΕΑ, άμεσα στις παραπάνω ασφαλισμένες τα ποσά, τα μέχρι σήμερα παρακρατηθέντα άδικα και καταχρηστικά.

2. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΤΑΤ από την Τράπεζα ( ALPHA BANK) σύμφωνα με τον νόμο 3371/05 λόγω της ευθύνης που έχει για την συσσώρευση υπερβολικού κόστους στο ΕΤΑΤ από τις “εθελούσιες εξόδους “ των τελευταίων χρόνων. ( ΕΜΠΟΡΙΚΗ και ALPHA)

3. Να σταματήσει άμεσα, ή αντικανονική και καταχρηστική παρακράτηση του 5,2% του νόμου 4052/12 που γίνεται στο ποσό της κύριας Σύνταξης που καταβάλλει το ΕΤΕΑ στους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 16/12/2015, ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 π.μ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ- Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

2-12-15

2-12-15a

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 12/11/2015

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8 ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 9/11/2015

Σε συνέχεια της συγκέντρωσης της Πέμπτης 29/10/2015 για το θέμα των γυναικών του ν. 3863/10 στις οποίες αποστέλλεται επιστολή από το ΕΤΕΑ για τα “αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά” όλων, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κος Νίκος Δήμας είχε επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία της επιστολής που έχετε λάβει, γι αυτό και απέστειλε γραπτή πρόταση- προσφορά την οποία σας κοινοποιούμε.
Ο Σύλλογος θα συνεχίσει παράλληλα τις συνδικαλιστικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, ανεξάρτητα από τις νομικές προσφυγές που θα προβούν οι ενδιαφερόμενες.


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΔΗΜΑ
ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΑΝΑΡΗ 11-13 ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΑΘΗΝΑ 10671
ΤΗΛ.: 210-3615083 FAX: 210-3615080


ΠΡΟΣ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σχετικά με το ζήτημα που μας θέσατε το οποίο απασχολεί τα μέλη σας για «οφειλή λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συντάξεων ΕΤΕΑ» σας εκθέτω τα παρακάτω:
1. Σε όσα μέλη σας, έχει κοινοποιηθεί έγγραφο του ΕΤΕΑ με επισυναπτόμενο πίνακα της οφειλής αυτό θεωρείται πράξη και πρέπει να ασκηθεί προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών για την ακύρωση της πράξης αυτής.
2. Σε όσα μέλη σας, έχει κοινοποιηθεί απλό έγγραφο, χωρίς πίνακα της οφειλής, αυτά μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο με την οποία να ζητούν τα ποσά που τους παρακρατεί «συμψηφιστικά το ΕΤΕΑ».
3. Επίσης μπορεί να ασκηθεί και στις δύο ποιό πάνω περιπτώσεις και αίτηση αναστολής των πράξεων και των αποφάσεων συμψηφισμού του ΕΤΕΑ.
4. Κόστος των παραπάνω ενεργειών:

α) Για την άσκηση προσφυγής/αγωγής στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο ποσό πεντακοσίων (500) Ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και το σύνολο των εξόδων κατάθεσης και εκδίκασης της προσφυγής. Από το ποσό αυτό τριακόσια (300) Ευρώ πρέπει να καταβληθούν κατά την άσκηση της προσφυγής/αγωγής και διακόσια (200) Ευρώ κατά την εκδίκαση της προσφυγής/αγωγής.
.
β) Σε περίπτωση που το διεκδικούμενο από το ΕΤΕΑ ποσό υπερβαίνει τις 60.000 Ευρώ αρμοδιότητα έχει το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο και το κόστος διαμορφώνεται στο συνολικό ποσό των 700 Ευρώ. Από το οποίο ποσό τετρακόσια (400) Ευρώ πρέπει να καταβληθούν κατά την άσκηση της προσφυγής /αγωγής και τριακόσια 300 Ευρώ κατά την εκδίκαση της προσφυγής/αγωγής.
5. Στις περιπτώσεις που ζητάμε να επιδικαστεί το ποσό που έχει «συμψηφιστεί» από το ΕΤΕΑ ο ενάγων υποχρεούται κατά την εκδίκαση στην καταβολή δικαστικού ενσήμου το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1% του διεκδικούμενου ποσού. Το ποσό του δικαστικού ενσήμου δεν συμπεριλαμβάνεται στο ανωτέρω κόστος.
6. σε περίπτωση που απαιτηθεί αίτηση αναστολής το κόστος θα ανέρχεται για μεν την ως άνω περίπτωση 4.α) στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) Ευρώ και στην περίπτωση 4.β) στο ποσό των πεντακοσίων (500) Ευρώ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΑΓΩΓΩΝ

1. Συνταξιοδοτική απόφαση ΤΕΑΠΕΤΕ
2. Συνταξιοδοτική απόφαση ΙΚΑ.
3. Έγγραφο (πράξη) του ΕΤΕΑΜ που αναζητά την επιστροφή των αχρεωστήτως.
4. Εκκαθαριστικό σημείωμα του ΤΕΑΠΕΤΕ για καταβολή σύνταξης.
5. Εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΕΑΜ πριν την αναζήτηση των αχρεωστήτως δηλαδή του έτους 2009 ή 2008 ή 2010 (όχι όλων των μηνών ενδεικτικά)
6. Εκκαθαριστικό σημείωμα μετά τον όποιο συμψηφισμό έχει πραγματοποιήσει ο φορέας, ήτοι πρόσφατο, 2015 (όχι όλων των μηνών και πάλι ενδεικτικά).
7. Αντίγραφο ταυτότητας απλό
8. Στοιχεία επικοινωνίας προσφεύγοντα: τηλέφωνα, και διεύθυνση κατοικίας.
9. Λοιπές υποχρεώσεις προσφεύγοντα δηλαδή, δάνεια, κάρτες, φορολογικές υποχρεώσεις, κλπ
10. Αν ο προσφεύγων/ουσα έχει αποστείλει οποιαδήποτε επιστολή στο ΕΤΕΑΜ για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την επιστροφή των λεγόμενων αχρεωστήτως να προσκομισθεί και αυτή.
11. Εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Αφορά νέους Συνταξιούχους του ΕΤΑΤ

Συνάδελφοι, σχετικά με τον κατάλογο των 47 συναδέλφων που απεστάλη στις 21/09/2015 από το ΕΤΑΤ, για την σειρά στο Εφάπαξ, του ΤΑΥΤΕΚΩ τον επέστρεψε στις 07/10/2015, δήθεν ότι δεν φαινόταν η ταυτότητα του ταμείου, στις αποφάσεις συνταξιοδότησης. Με παρέμβαση του Συλλόγου μας διά του Προέδρου και του Δ/ντη του ταμείου κ. Οικονόμου στο ΤΑΥΤΕΚΩ επανήλθε η ημερομηνία και ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου. Σχετική επιστολή απεστάλη και από το ΕΤΑΤ η οποία επισυνάπτεται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

1 001

2 001

3 001

 

1-002aaa

2-001aaa

etat-001

etat2-001

 

OSTOE-001

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αρχείο πρόσφατων αποφάσεων

1 ΣτΕ 1741/2015 (ολομέλεια)- Επιβολή πολλαπλών τελών (25/5/2015)
2 ΣτΕ 210/2015 εν συμβουλίω (Β’ τμήμα) επί προδικαστικού ερωτήματος (21/04/2015)
3 Περιλήψεις αποφάσεων στην Αγγλική γλώσσα ( judgment summaries) (21/4/2015)
4 ΣτΕ 1251/2015 (Ολομέλεια) (9/4/2015)
5 Στ Ε 1252/2015
6 ΣτΕ 646/2015 (Ε’ τμήμα) ( 7/4/2015)
7 ΣτΕ 108/2015 εν συμβουλίω ( Β’ τμήμα) επί προδικαστικού ερωτήματος (12/3/2015)
8 ΣτΕ 519/2015 (Ολομέλεια) ( 19/2/2015)
9 ΣτΕ 5272015 ( Ολομ’ελεια) ( 19/2/2015)
10 Στ Ε 177- 178/2015 7μ ( Β’ τμήμα) (9/2/2015)

Οι αποφάσεις που ρωτάτε για τις μειώσεις δεν έχουν βγει ακόμη.

Αθήνα 8/4/2015


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας ζήτησε, με δύο επιστολές του από 2/3/2015 και 27/3/2015, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλη, για να του εκθέσουμε τα φλέγοντα προβλήματα των συνταξιούχων που μας απασχολούν και μας ταλαιπωρούν και να δοθεί οριστική λύση σε αυτά.
Από το Υπουργείο μας ειδοποίησαν ότι η συνάντηση θα γίνει με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ρωμανιά στις 7/4/2015. Οι απαντήσεις που πήραμε από τον κ. Ρωμανιά για τα θέματα που του αναπτύξαμε και αναλύσαμε είναι οι εξής:

1. Γυναίκες 55 ετών με 5500 χιλιάδες ένσημα και ανήλικο τέκνο

Μας δήλωσε ότι είναι γνώστης του θέματος, το οποίο θα αποκατασταθεί με νομοθετική ρύθμιση, κρατώντας μια επιφύλαξη ως προς την αναδρομικότητα που θα έχει η σχετική ρύθμιση. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι ο αριθμός των γυναικών και κυρίως το ύψος του κόστους που θα προκύψει.
Το συγκεκριμένο θέμα όμως θα δρομολογηθεί μετά τον Ιούνιο του 2015, διότι στην παρούσα φάση προηγείται και επείγει η αποφυγή και η επίλυση της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος".
Επίσης σε προτροπή μας να παγώσει το ΕΤΕΑ προσωρινά τις παρακρατήσεις στις συντάξεις των γυναικών που έχουν το πρόβλημα, μας απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι το ΕΤΕΑ πρέπει να εφαρμόσει τα ισχύοντα, έως ότου γίνει η σχετική ρύθμιση.

2. Μείωση συντάξεων 5,2% από 1/7/2014

Μας δήλωσε ο κ. Ρωμανιάς ότι για την παρακράτηση του 5,2%, που αφορά στην μείωση των επικουρικών συντάξεων (που βάσει του νόμου 4024/11 έπρεπε να γίνει στο 50% του ποσού της προσυνταξιοδότησης και όχι στο σύνολο, όπως έγινε) αρμόδιος είναι ο νέος Πρόεδρος του ΕΤΕΑ κ. Αθανάσιος Καποτάς.

3. ΕΤΑΤ

Μας γνωστοποίησε ότι η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με την ΟΤΟΕ, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για το ταμείο με όρους και προϋποθέσεις του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Όσον αφορά τις εθελούσιες εξόδους για το διάστημα 2007-2012 πρέπει να εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο νόμος 3371/05 βάσει ειδικής οικονομικής μελέτης. Για την πρόσφατη εθελούσια της ALPHA το 2014 θα κάνει προκήρυξη το Υπουργείο Οικονομικών για οικονομική μελέτη προκειμένου να καταβάλει η Τράπεζα το κόστος που της αναλογεί.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Επειδή ο Σύλλογος δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του κου Ρωμανιά, θα επιμείνουμε σε συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Στρατούλη(ο οποίος έχει κάνει και σχετικές με τα θέματα επερωτήσεις) το συντομότερο δυνατό, για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του Συλλόγου.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σας εύχεται καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

 

9/02/2015

Αθήνα 13/02/2015

Συνάδελφοι,

Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις με την Διοίκηση και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΤΕΑ και αφού αποδείξαμε ότι κακώς έγιναν οι διπλές κρατήσεις για το νόμο 4093 και τον 5,2%, στην σημερινή μας συνάντηση 13/02/2015, αποδέχθηκαν το λάθος τους και μας ενημέρωσαν ότι η διπλή κράτηση που έγινε στην σύνταξη του Φεβρουαρίου 2015 για τον 4093 και τον 5,2% θα επιστραφεί με την καταβολή της σύνταξης του Μαρτίου.

Με την καταβολή της σύνταξης του Μαρτίου και σύμφωνα με την ενημέρωσή τους, θα καταβληθεί μέρος των αναδρομικών της αύξησης του 2008 σε όλους τους συναδέλφους που την δικαιούνται, δηλαδή όσοι ήταν συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ μέχρι της 18/04/2006. Η εξόφληση των υπόλοιπων αναδρομικών θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Επίσης το ΕΤΕΑ θα εκδώσει ενημερωτικά σημειώματα για τους δικαιούχους της αύξησης του 2008 και των αναδρομικών και θα τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του www.etea.gov.gr, τον Μάρτιο, για να λάβουν ενημέρωση οι συνάδελφοι. Για τα εκκαθαριστικά του έτους 2014 συνεχίζουμε να πιέζουμε για να εκδοθούν.Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 30/01/2015 

Συνάδελφοι, Στην σύνταξη του μηνός Φεβρουαρίου 2015, μπήκαν τα αναδρομικά της αύξησης του 2008 για τους συναδέλφους που έχουν πάει στο ΙΚΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2006 και τα αναδρομικά αφορούν τα έτη 2008 και 2009. Για τα υπόλοιπα έτη δηλαδή για το 2010 έως τον 6ο του 2014, θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης στην σύνταξη του Φεβρουαρίου του 2015, σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπροέδρου του ΕΤΕΑ, έγινε διπλή κράτηση για τους νόμους 4093/12 και 4052/12 (5,2%). Γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΕΤΕΑ υπήρχε ετεροχρονισμός ενός μηνός , δηλαδή καθυστέρηση στην εφαρμογή των δύο αυτών νόμων. Ο Σύλλογός μας θα διερευνήσει εάν όντως είναι έτσι και θα σας ενημερώσει.


Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

boyla 001

 

boyla2 001

 

 

Συνάδελφοι,


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υποδιοικητή του ΕΤΕΑ κυρίου Αθανασίου ( και πάντα με κάποια επιφύλαξη γιατί μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι), στο τέλος Ιανουαρίου με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου, θα δοθούν τα αναδρομικά της εισοδηματικής πολιτικής του 2008 για τους συναδέλφους που έχουν ενταχθεί στο Κύριο Φορέα ΙΚΑ μέχρι της 18/04/2006 και για τα έτη μέχρι το 2009.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 19/01/2015 Προς τους Συντάκτες του Ασφαλιστικού ρεπορτάζ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χρέος 8 εκ. ευρώ, το οποίο οφείλεται εδώ και 7 χρόνια, από το 2008, διατηρεί το Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ σε βάρος 5.600 συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας. Παρά της διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ταμείου, τις δεσμεύσεις του ίδιου του διοικητή κ. Παπανικολάου προς το προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων και τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Αντ. Μπέζα στη Βουλή για απόδοση των οφειλών στα τέλη Ιανουαρίου (για τις πληρωμές Φεβρουαρίου) η παράνομη παρακράτηση των αναδρομικών συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις αυξήσεις (εισοδηματική πολιτική) του 2008 οι οποίες ουδέποτε αποδόθηκαν στους συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν πεθάνει, με πρόσχημα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι 5.600 συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας για μια ακόμη φορά εξαπατώνται από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ και την κυβέρνηση καθώς δεν τους αποδίδονται τα χρήματά τους, ενώ από την άλλη, οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τεράστιο ‘’κούρεμα’’ στις αποδοχές τους εν μέσω μνημονίων χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία. Ουσιαστικά πρόκειται για το «αναγκαστικό δάνειο» μιας διοίκησης που προσπαθεί να ισορροπήσει τον ισολογισμό του ΕΤΕΑ σε βάρος των οικογενειών μας. Για την διοίκηση των αφερέγγυων πολιτικών του ΕΤΕΑ οι οικογένειες των χαμηλοσυνταξιούχων της Εμπορικής είναι ο ELA ( Μηχανισμός Έκτακτης Χρηματοδότησης των Τραπεζών) μιας άτοκης χρηματοδότησης μιας χρεοκοπημένης πολιτικής. Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση και την κατάλληλη στιγμή θα ανταμείψουν τόσο τη διοίκηση όσο και τους υπεύθυνους αυτών των πολιτικών.

 

 

"Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων"

Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο

Πηγή: euro2day.gr

001

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

«ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Γιατί επέλεξα τον κ. Χατζημαρκάκη και το κόμμα

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΕΠΕΙΔΗ

            Έχει πολυετή θητεία με εμπεδωμένη γνώση  της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών στο Ευρωκοινοβούλιο συνολικά 11 χρόνια Ευρωβουλευτής.

Με άριστες και στοχευμένες σπουδές στον τομέα των πολιτικών επιστημών με άριστη και ευρεία γλωσσομάθεια (5 γλώσσες - Ελληνικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά ).

Με άριστη επαγγελματική κατάρτιση, ξεχωριστό ήθος και Ελληνοπρέπεια που δοκιμάστηκε όταν επέλεξε  τα συμφέροντα της Ελλάδος μας, από το προσωπικό του συμφέρον στα πλαίσια του κόμματος των ελεύθερων δημοκρατών της Γερμανίας.

Για την χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ανθρώπους του ήθους, της επιστημονικής κατάρτισης και των εμπειριών του Γεωργίου Χατζημαρκάκη για την προβολή, τεκμηρίωση επίλυση στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης και των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο οικονομικό κοινωνικό και εθνικό πεδίο και διότι έχει διασυνδέσεις με διάφορες ομάδες πίεσης   LOBBΙΕS που λειτουργούν στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών θεσμών ικανών να προωθήσουν τα Ελληνικά συμφέροντα.

Τώρα σύμφωνα με όσα αναφέρω για τον Χατημαρκάκη, η δική μου προσπάθεια που θα κάνω θα είναι σε δυο μέτωπα:

Α) Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μας, για να σταματήσει η φυγή τους στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Β) Η αναστροφή της εξαθλίωσης των συνταξιούχων, καθώς και τις μειώσεις των συντάξεών τους. Αλλά και την προστασία της υγείας τους και της αξιοπρεπούς περίθαλψής τους, που τόσο βάναυσα έχει κατακρεουργηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την Τρόικα στην Ευρωβουλή.
 

Πρόσφατα την Μεγάλη Τρίτη μπήκε στην Ευρωβουλή ως θέμα “οι μειώσεις των συντάξεων έως 50% στην Ελλάδα” από τον Χατζημαρκάκη εφόσον εκλεγεί πάλι από εμάς τους Έλληνες, θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα  για προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μας ως Ελλήνων πολιτών.

Τιμήστε αυτούς που μας τιμούν έμπρακτα με τις πράξεις τους.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, ευχαριστώ όλους όσους θα στηρίξουν την προσπάθειά μου, αλλά και όσους για δικούς τους λόγους δεν θα την στηρίξουν αυτήν.

 

Με εκτίμηση και τιμή

Εμμ. Βογιατζάκης

karta 9x12 geniki back monofillo ipopsifiwn21x9.5 geniki back

monofillo ipopsifiwn21x9.5 VOGIATZAKIS

vogiatz karta

Σελίδα 1 από 2