ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΑΤ

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε η ΟΤΟΕ, μαζί με την ΟΣΤΟΕ και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας την ακύρωση της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που αφορά στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, με την οποία καταργούνται καταστατικά ασφαλιστικά δικαιώματα και επέρχονται σοβαρές συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Ο πυρήνας της προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου του Υπουργού Εργασίας για το ΕΤΑΤ αφορά στο γεγονός, ότι με την εγκύκλιο αυτή ρυθμίζεται αντισυνταγματικά, παράνομα και αυθαίρετα και μάλιστα με δυσμενέστερο τρόπο «το θεμελιωμένο δικαίωμα» σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στο νόμο, ο οποίος για την έννοια της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παραπέμπει στις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων που είχαν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ.

Η αίτηση με την οποία ζητείται από το ΣτΕ να ακυρωθεί η ψευδοερμηνευτικη κανονιστικού  περιεχομένου εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για το ΕΤΑΤ συντάχθηκε από τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και επικαλείται μεταξύ άλλων του παρακάτω βασικούς λόγους:

  • την παράβαση νόμου, καθώς με την προσβαλλομένη πράξη για πρώτη φορά ορίζεται  ότι θεμελιωμένο είναι το δικαίωμα με την συμπλήρωση τόσο  του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης όσο και του  προβλεπόμενου ορίου  ηλικίας, παρά το γεγονός ότι τα Καταστατικά των εντασσομένων στο ΕΤΑΤ Ταμείων  προβλέπουν εντελώς διαφορετικά πράγματα που αφορούν στη θεμελίωση και στο δικαίωμα απόληψης σύνταξης.
  • την παραβίαση της αρχής της ισότητας, δεδομένου ότι εισάγεται διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει από την  υπηρεσία σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο (12.5.2016)  και αυτών που παραμένουν πέραν αυτού, παρόλο που οι δύο κατηγορίες τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες και αμφότερες υπάγονται στους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν καταβάλει υψηλότατες εισφορές.
  • την παραβίαση της  συλλογικής αυτονομίας  καθώς παραβιάζονται οι προβλέψεις των καταστατικών  των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, τα οποία δεν ήταν αποτέλεσμα κρατικής πρωτοβουλίας, αλλά της συλλογικής αυτονομίας.
  •  την αντισυνταγματικότητα  της  προσβαλλομένης πράξης δεδομένου  ότι  με τις διατάξεις του νόμου προβλέπεται η πλήρης και ολοσχερής κατάργηση του δικαιώματος προσυνταξιοδότησης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει   δικαίωμα  έως τις  12.5.2016.
  • την  προσβολή των περιουσιακού δικαιώματος  των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΤΑΤ αφού τροποποιείται επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού της προσυνταξιοδοτικής παροχής παραβιάζοντας τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων των Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της σε όλα τα επίπεδα για τη δικαίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, που αποτελούν συστατικό στοιχείο της ιστορικής της διαδρομής και ταυτόχρονα προσπάθεια ουσιαστικής συμβολής στους αγώνες για δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία και ασφάλεια μετά τον εργασιακό βίο.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

25-10-16

 

oct25-16 Page 1

 

oct25-16 Page 2

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ  (Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.)

Μέλος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.)

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων & Ηλικιωμένων (F.E.R.P.A.)

Οδός Πανεπιστημίου,  αρ. 34,  Τ.Κ. 10679,  Αθήνα,  Ελλάς

Tel. +302103617880,+302103613680, Fax +302103617882, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

      Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Αριθ. Πρωτ. 796                                                                                                     Αθήνα 3/10/2016

                 

ΟΡΓΑΝΩΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΚΤΟΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΟΜΗΤΟΜΟΥ

Βρισκόμαστε ήδη στον 7ο χρόνο των εξοντωτικών μνημονιακών «μέτρων» και οι επιθέσεις κατά των κατοχυρωμένων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων συνεχίζονται πιο σκληρές, πιο άδικες και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ήμασταν πάντα συνεπέστατοι στην διαχρονική καταβολή υψηλών εισφορών και φόρων.   

Η Ομοσπονδία μας ήδη βρίσκεται στις πρώτες γραμμές για να μην επιτρέψει την μαζική εξόντωση – γενοκτονία των 50.000 συναδέλφων μελών της και των οικογενειών τους.

Ο νόμος λαιμητόμος 4387/12-5-2016 δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός, προσβάλει βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπεια μας, μηδενίζει την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά μας και ακυρώνει τις γεγεννημένες και θεσμικά κατοχυρωμένες προσδοκίες μας - ολόκληρου του εργάσιμου βίου μας - για αξιοπρεπή σύνταξη, ανάλογη με τις εισφορές μας και τις συνεισφορές των εργοδοτών μας.

Η Ομοσπονδία μας μετά από 53 χρόνια συνεχούς και συνεπούς διεκδικητικής – αγωνιστικής παρουσίας και δράσης, χωρίς ανώφελες κινήσεις και συνθήματα για το θεαθήναι, εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, μελετά και τεκμηριώνει τα αιτήματά μας και υπερασπίζεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την αντιμετώπιση των νέων σκληρών επιθέσεων κατά του κλάδου μας και για την αποκατάσταση των εξόφθαλμων αδικιών. Και συγκεκριμένα:

1. Συνεργάζεται στενά με την Ο.Τ.Ο.Ε. στο πλαίσιο της επεξεργασίας και τεκμηρίωσης από την ομάδα των έγκριτων καθηγητών του εργατικού δικαίου, των νέων θέσεων του ενιαίου κλάδου των εν ενεργεία και συνταξιούχων τραπεζικών, για να αντιμετωπίσουμε μαζί το τσουνάμι των αντιασφαλιστικών επιθέσεων.

2. Σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους και με τους Συλλόγους – Μέλη της, προχωρά στη σύνταξη και κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των εγκυκλίων που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να εφαρμοστεί ο συνταξιοκτόνος νόμος 4387/2016.

Στις επανειλημμένες συσκέψεις στα Γραφεία της  Ο.Τ.Ο.Ε.  έχουν  εκτεθεί από τους Καθηγητές Πανεπιστημίου και τους Δικηγόρους συνοπτικά οι λόγοι ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων. Ειδικότερα μετά την εμπεριστατωμένη  μελέτη τους οι Καθηγητές αναφέρθηκαν ενδεικτικά στις διατάξεις του Συντάγματος που έχουν παραβιαστεί από τις Υπουργικές Αποφάσεις για τη μείωση των συντάξεων ακόμη και κάτω από τα κατώτατα όρια μη λαμβάνοντας υπόψη αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την παραβίαση Διεθνών Συμβάσεων που έχουν αυξημένη τυπική ισχύ και της νομολογίας  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία προστατεύονται όχι μόνο θεμελειωμένα δικαιώματα αλλά και δικαιώματα προσδοκίας μέσω της αρχήςτης δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ιδιώτη σε συνδυασμό με το δικαίωμα στην περιουσία.  

3. Κατέθεσε αίτημα προς τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να συμμετάσχει, μαζί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων των οποίων τα μέλη είναι ασφαλισμένα στο ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ, στην υπό σύσταση επιτροπή που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα του ολοκληρωτικού σφαγιασμού των επικουρικών συντάξεων των 6.303 συνταξιούχων συναδέλφων μας.

4. Προγραμματίζει να διεθνοποιήσει το μείζον θέμα της πλήρους οικονομικής εξαθλίωσης και συνακόλουθα της φυσικής εξόντωσης των Ελλήνων συνταξιούχων, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων τη γνωστή F.E.R.P.A. στην οποία είναι μέλος, και να ζητήσει από αυτήν, που εκπροσωπεί τα 100.000.000 των ευρωπαίων συνταξιούχων, να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλια, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κ.τ.λ.

Η Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. θα αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις σε κάθε μεθοδευμένη και ύπουλη διαδικασία που στοχεύει στην περαιτέρω εξαθλίωση των συνταξιούχων μελών της και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωσή τους. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε και θα επιβάλουμε τη δικαίωσή μας.

   

     Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε.

               Η  Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν.  Γραμματέας

ΕΛΕΝΗ  ΚΛΗΤΟΡΑΚΗ – ΠΟΥΛΙΑ                                                               ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΥΛΩΝΑΣ

11-10-16

Αθήνα, 7/10/2016

Ένας ακόμα Προϋπολογισμός που στερείται το αναγκαίο και αυτονόητο: να έχει κοινωνικό πρόσωπο!

Προβλέπονται νέες περικοπές στους συνταξιούχους, ενώ με τις φορολογικές επιβαρύνσεις μειώνεται ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους, δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης.

Οφείλουμε, όμως, να υπενθυμίσουμε σε όλους και πάλι, πως οι συνταξιούχοι είναι ενεργοί πολίτες, με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά τα τελευταία 7 χρόνια, διαθέτουν κρίση και μνήμη, ενώ η ανάγκη για "ρόλο και χώρο" με κοινωνικά και συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά , αποκτά, ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειές της , με συγκεκριμένες αγωνιστικές , νομικές και κοινωνικές δράσεις προκειμένου να σταματήσουν οι συνταξιούχοι να είναι οικονομικά και κοινωνικά «ηττημένοι».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Α.Γ.Σ.Σ.Ε.