Είστε εδώ:ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 8 (15/12/10)

Η Διοίκηση της Τράπεζας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ορίσθηκε συνάντηση στις   9/12/10 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10 π.μ. Στην προγραμματισμένη συνάντηση στις 9.12.10 τα μέλη του Δ.Σ. ανέπτυξαν τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου  και ζήτησαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας.Όμως η άλλη  πλευρά με προκλητικό τρόπο  εξ’ αρχής ξεκαθάρισε  ότι δεν υπάρχουν  χρήματα και εξ’ αυτού του λόγου δεν μπορούν να δώσουν τίποτε. Μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα  λέγοντας ότι το 83% των συναδέλφων συνταξιούχων, έχουν αποσύρει τα χρήματά τους  στον ανταγωνισμό και ότι θα πρέπει να ζητήσουμε τα δάνεια που θέλουμε από τις Τράπεζες του ανταγωνισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 13 28.11.2011

Συνάδελφισσες και Συνάδελφοι, Η άγρια επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτη, αλλά η Κεντρική Κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να ψηφιστεί Νόμος εντός του μηνός Δεκεμβρίου που θα φέρει επιπλέον βάρη και περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ήδη σε όλα τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι κατ’ επιταγήν της Τρόικας η Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από 1-1-2012 τις επικουρικές συντάξεις στο 20% της κύριας σύνταξης. Παράλληλα στον προϋπολογισμό του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή η κρατική επιχορήγηση για τα Ταμεία, μειώνεται ολοένα, προαναγγέλοντας έτσι τις νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές, που έρχονται να συμπληρώσουν τις προηγούμενες. ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15 30/01/2012

Συνάδελφοι,Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 08/02/2012 και ώρα 10.00 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά, προκειμένου στη συνέχεια να απαιτήσουμε  από την Τράπεζα  την επίλυση των πιο  κάτω σοβαρότατων προβλημάτων μας. Α)  Επαναφορά των διακοπεισών συντάξεων σε συναδέλφους και συναδέλφισσες που βιαίως υπήχθησαν στο ΙΚΑ  και το ΕΤΑΤ διέκοψε την σύνταξη, στο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.B) Να εμποδίσουμε  την παράδοση των συνταξιοδοτικών φακέλων διότι δολίως και κρυφίως  ο Πρόεδρος του ΤΕΑΠΕΤΕ κ. Ζώννιος Λεωνίδας απεργάζεται την παράδοση τους στο ΕΤΕΑΜ. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται  σύντομα η...

 • Απόσπασμα από την εκπομπή KONTRA CHANNEL O ENERGOS POLITHS 21 07 13

  Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 15:23
 • Απόσπασμα από την εκπομπή KONTRA CHANNEL O ENERGOS POLITHS 16 06 13

  Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 20:28
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 8 (15/12/10)

  Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 14:20
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 13 28.11.2011

  Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 08:15
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15 30/01/2012

  Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 14:39

vogiatzakis

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΩΡΑ:13:00
 
Aριθμός γνωμοδοτήσεως: 316/2015
Ατομική

Αρ. Ερωτήματος: Το υπ’ αρ. πρωτ. 654/14-12-2015 έγγραφο του Γραφείου Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ερώτημα: Ερωτάται αν, ενόψει των ρυθμίσεων των νόμων 3863/2010  (άρθρο 10 παρ.17 περ. β΄) 3371/2005 (Κεφ. Η΄ άρθρα 57-69) και 3455/2006  (άρθρο 26 παρ.1), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης - Ε.Τ.Ε.Α. νομίμως μπορεί να ζητήσει αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή, σε μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενες στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, υπαγόμενες για τον κλάδο επικουρικής σύνταξης στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (Τ.Ε.Α.Π.Ε.Τ.Ε.) επειδή διαμεσολάβησε κατά το χρόνο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ευνοϊκότερη ρύθμιση όσον αφορά το ηλικιακό όριο για τη μετάβαση στην οριστική συνταξιοδότηση.
Γνωμοδοτών: Ο Νομικός Σύμβουλος Σπυρίδων Παπαγιαννόπουλος.
Όπως μας ανακοίνωσαν από το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις μητέρες των 55 ετών με ανήλικα τέκνα, σύμφωνα με την ερώτηση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κυρίου Πετρόπουλου, το συμπέρασμα είναι θετικό και σας παραθέτουμε το τέλος της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του κράτους κ. Παπαγιαννόπουλου:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

16. Με βάση τα παραπάνω έχω τη γνώμη ότι ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν, ως προστατευόμενες από τον ασφαλιστικό νομοθέτη μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του Ε.Τ.Ε.Α,. αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και  στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων (συνταξιοδοτουμένων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει τις συντάξεις αλλά επίσης και στα άρθρα 65 και 66 του ν.3371/2005 και 26 παρ. 1 του ν.3455/2006, που αποτελούν κατά την ανωτέρω διδομένη ερμηνεία, εξειδίκευση των ανωτέρω συνταγματικών αρχών και δεσμεύουν τη δράση των οργάνων των Ταμείων.

ΥΣ: Το πήραμε στα χέρια μας σήμερα 24/12/2015 και σας το παραθέτουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

 

Συναδέλφισσες/οι,

στην χθεσινή συγκέντρωση και την πορεία που κάναμε προς το Υπ. Εργασίας και στην συνάντηση που είχαμε με τον κ. Πετρόπουλο στο Υπουργείο είχαμε τις παρακάτω απαντήσεις:

1. Για το θέμα των γυναικών με ηλικία 55 ετών και ανήλικο τέκνο μας δήλωσε ότι θα γίνει διακανονισμός μεταξύ των δύο ταμείων ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, άμεσα δηλαδή εντός των ημερών.

Για όλα τα άλλα θέματα που είχαμε στην ατζέντα μας δηλαδή:

2. Στο θέμα της χρηματοδότησης του ΕΤΑΤ και της γελοίας πραγματικά μελέτης των 950 Συναδέλφων του 2014 που το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ως αντίτιμο 15.000.000 για το ΤΕΑΠΕΤΕ και 2.640.000 για το ΤΑΠΤΤ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς και για τις εθελούσιες εξόδους της Εμπορικής από την 18/4/2006- 2013.

3. Το 5,2% της επικουρικής, που το ΕΤΕΑ το χρεώνει και στην κύρια σύνταξη που χορηγεί και στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, επιφυλάχθηκε να το απαντήσει αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑ κ. Καποτά.

4. Για τις αυξήσεις του 2008 για όσους εργάσθηκαν μετά την αποχώρησή τους από το ΤΕΑΠΕΤΕ επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του ΕΤΕΑ και να απαντήσει, βέβαια γι αυτό μας είχαν πει από το ΕΤΕΑ ότι θα τα πάρουν οι Συνάδελφοι με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου πράγμα που δεν έγινε.

Συνάδελφοι όταν έχουμε αξιοπρεπείς παρουσίες στις κινητοποιήσεις μας, έχουμε και αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά να είστε σε εγρήγορση διότι όλα κρίνονται από την πράξη και όχι στα λόγια. Περιμένουμε λοιπόν να γίνει πράξη εντός των προσεχών ημερών για τις γυναίκες η υπόσχεση του κ. Πετρόπολου.

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

17-12

Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής

Αθήνα Νοέμβριος 2015

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ

Ειδική έκδοση για το Ασφαλιστικό

Εδώ και έξι χρόνια οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια και οι δανειστές με τον οικονομικό εκβιασμό επιχειρούν ένα πρωτόγνωρο, τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος, πρόγραμμα παρεμβάσεων στο εργατικό εισόδημα. Παρεμβάσεις πρωτοφανείς οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην εργατική αμοιβή κατά την περίοδο της απασχόλησης αλλά, επεκτείνεται και στις αποταμιεύσεις των εργαζομένων για την μη παραγωγική ηλικία: τις συντάξεις δηλαδή.
Επί έξι χρόνια έχουμε υποστεί μειώσεις στις αποδοχές μας, εννέα περικοπές με το α’ και β’ μνημόνιο σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ με το γ’ μνημόνιο, εμμέσως, επιβλήθηκαν άλλες 6 μειώσεις στις συντάξεις, ενώ τον Μάρτιο ξεκινά η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όμως, δεν περιορίζονται εδώ: προ των πυλών βρίσκεται και μια νέα παρέμβαση στις συντάξεις: η όγδοη συνολικά μέσα σε λίγους μήνες. Η οποία, περικοπή, θα αφορά και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Με ιδιαίτερο μένος στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων (των «ειδικών ταμείων» όπως αναφέρεται) αφού θα επιχειρηθεί ο «ανακαθορισμός των συντάξεων». Η λεγόμενη «επιτροπή σοφών» εισηγείται, και ο αρμόδιος υπουργός Γ.Κατρούγκαλος εξετάζει, την αφομοίωση των επικουρικών από τις κύριες συντάξεις, τον επανυπολογισμό νέων και παλαιών συντάξεων σε στόχο «οικονομίες» (δηλαδή περικοπές) άνω των 900 εκ. ευρώ μόνο για το 2016 και την δημιουργία ενός νέου «συστήματος» νοητής κεφαλαιοποίησης. Στο οποίο, οι ασφαλισμένοι θα εισφέρουν ένα σταθερό, ανά μήνα, ποσό ως ασφάλιστρα αλλά, δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν σαν σύνταξη από το ταμείο. Ένα σύστημα σταθερών εισφορών και ασταθών (ή απρόβλεπτων) καταβολών. Πρόκειται για σύστημα… λοταρία.

Όμως, από τον Αύγουστο του 2015 ανατράπηκαν όχι μόνο τα ώριμα αλλά, και τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά όρια. Δικαιώματα που διατηρήθηκαν μετά τις αλλεπάλληλες επεμβάσεις στο ασφαλιστικό τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Τα οποία τώρα κατεδαφίστηκαν εν μία νυκτί .

Μπροστά στα νέα δεδομένα απαιτείται η εγρήγορση των πολιτών, η κινητοποίηση των συνταξιούχων -ώστε να αποτραπούν οι νέες αφαιμάξεις στο λαϊκό εισόδημα- είναι μονόδρομοας.
Από την πλευρά μας σας προσφέρουμε ένα «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ» με όλες τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν και το «τι ισχύει ως προς τις συντάξεις με τα νέα-αυξημένα όρια ηλικίας». Πότε δίνει πλήρη σύνταξη το ΙΚΑ με 5.500 ένσημα, πότε με 10.000 και με ποιες προϋποθέσεις με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Συνάδελφε!

Η Γνώση και η Πληροφόρηση είναι κέρδος για τον απόμαχο της δουλειάς, για τον συνταξιούχο!
Η Συμμετοχή και ο Αγώνας είναι η δύναμη μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας


Ασφαλιστικό: Ανατροπές ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων, ανατροπές στις προϋποθέσεις του ΙΚΑ

Τα δεδομένα του ασφαλιστικού ανατράπηκαν για μια ακόμη φορά. Και μάλιστα, δεν διασφαλίστηκαν ούτε τα ώριμα ούτε καν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δεδικασμένα, αποφάσεις δικαστηρίων, προβλέψεις καταστατικών που ίσχυαν δεκαετίες, η 25ετία το 2010 ή 35ετία (γενικότερα), δεν ισχύουν πια. Ισοπεδώθηκαν με την έλευση του γ’ μνημονίου.

Επιπλέον, στις μειωμένες συντάξεις επιβάλλεται πρόσθετη περικοπή 10%, η κατώτατη σύνταξη έγινε ακόμη πιο… κατώτατη (από 486 ευρώ στα 392 από τις αρχές του2015), για «έξοδο» πριν τα συμβατικά όρια θα χορηγείται μόνο η ανταποδοτική σύνταξη και το κοινωνικό μέρος αυτής (ώστε αθροιστικά να φτάσει κάποιος στην κατώτατη σύνταξη) θα χορηγείται μόνο με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας…

Με την νέα νομοθεσία (ν.4336/15) σαρώνονται όλα: οι μητέρες με ανήλικο χάνουν οριστικά το δικαίωμα πρόωρης εξόδου, οι ασφαλισμένοι προ του 1983 αποκτούν και ηλικία -σαν απαραίτητη προϋπόθεση- για την λήψη της σύνταξης, όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα «εξόδου» στα 58 ή τα 59 με 35 έτη ασφάλισης (το 2010-11 ή 2012 αντιστοίχως) δεν διασφαλίζουν κανένα δικαίωμα, με πρόωρη δεν μπορεί κανείς να φύγει πριν το 62ο έτος κ.α. Και σε αυτή την ηλικία, δηλαδή στο 62ο έτος, ακόμη και μειωμένη σύνταξη έχει τριπλό πέναλτι μετά την 1η/7/2015 (α/επιπλέον περικοπή 10%, 2/μικρότερη κατώτατη, γ/καταβολή μόνο του ανταποδοτικού και όχι του κοινωνικού μέρους της σύνταξης). Διαφορετικά, πλήρεις αποδοχές καταβάλλονται μόνο στο 67ο έτος της ηλικίας.

Το μόνο που διασφαλίζεται μέχρι στιγμής είναι το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς: Όσοι και όσες έκαναν χρήση τέτοιων προγραμμάτων κατά τα προηγούμενα χρόνια και για τους οποίους πληρώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές εφάπαξ από τον εργοδότη μέχρι την συμβατική ηλικία συνταξιοδότησης (σ.σ. που ίσχυε προ του γ’ μνημονίου και των νέων ανατροπών που αυτό έφερε στην ασφαλιστική νομοθεσία) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη.

Και βεβαίως ο μνημονιακός οίστρος δεν εξαντλείται εδώ: Μέχρι τι αρχές του 2016 αναμένεται να έρθει και νέο νομοσχέδιο (με τα προαπαιτούμενα του ασφαλιστικού) στη Βουλή που θα μειώνει τις συντάξεις. Κυρίως θα θέτει στο στόχαστρο τις επικουρικές, με την πάγια επιδίωξη την «επιτροπής σοφών» που θέλει να τις καταργήσει (αφομοιώνοντάς τες στις κύριες) και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος χωρίς… κεφάλαια

Ως προς τα όρια ηλικίας

1.Μέχρι το 2009 μια μητέρα έπρεπε να έχει 5.500 ένσημα, ανήλικο και να είναι 55 ετών προκειμένου να πάρει πλήρη σύνταξη (στο 50ό μειωμένη). Αυτή η τριπλή προϋπόθεση άλλαξε το 2010 (με τον νόμο 3863/10) και για μια τριετία (2010-2012) μια γυναίκα κατοχύρωνε την σύνταξη μόνο με τα έτη ασφάλισης και την ανηλικότητα του τέκνου. Δεν χρειαζόταν και η ηλικία.

Έτσι, στο ΙΚΑ μια γυναίκα που είχε ανήλικο το 2010 και 5.500 ένσημα (18,4 έτη ασφάλισης) είχε κατοχυρώσει το 50ό έτος για μειωμένη και το 55ο για πλήρη.

Με τον νέο νόμο οι εν λόγω ασφαλισμένες που δεν είχαν συμπληρώσει το 50ό έτος μέχρι 18/8/2015 χάνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Από 19/9/2015 ισχύει το 55ο έτος για μειωμένη και το 56ο και 6 μήνες για πλήρη. Επί των οποίων, ορίων, προστίθεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 21 μήνες για τη μειωμένη (56 ετών και 9μηνών το 2016 κ.ο.κ.) . Και η πλήρης που δινόταν στο 55ο ήδη πήγε στο 58ο και 6 μήνες από 19/8/2015 και ανέρχεται στο 58 το 2016.

2.Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 (5.500 ένσημα και ανήλικο) για τις ασφαλισμένες υπήρχε κατοχύρωση του 52ο για μειωμένη και 57ο για πλήρη. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα προαναφερθέντα (περίπτωση 1) νέα όρια ηλικίας για την μειωμένη και την πλήρη 58ο και 3 μήνες φέτος για «έξοδο» και το 59ο και 6 μήνες το 2016.Μην σπεύσετε λοιπόν να κάνετε αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ γιατί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα λάβετε μειωμένη σύνταξη. Κάτι που θα σας οδηγήσει σε υποβάθμιση των μηνιαίων αποδοχών εν σχέσει με τα σημερινά καταβαλλόμενα.

Μόνη διαφορά, δεν θα επιβληθεί το νέο πέναλτι 10% στις μειωμένες συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων κατατέθηκαν μετά τις 18/9/2015 καίτοι η αυξημένη μείωση ισχύει για αιτήσεις από 1/7/2015. Και αυτό προκειμένου να μην υπάρχει διακριτική συμπεριφορά εν σχέσει με μια ασφαλισμένη που έφυγε με μειωμένη σύνταξη στις αρχές του 2015, ή και παλαιότερα (έχουσα κλείσε το 50ό έτος) και στην οποία δεν επιβλήθηκε τότε το πρόσθετο πέναλτι. Να μην τιμωρηθεί επιπλέον κάποια που συνέχισε να πληρώσει εισφορές μην λαμβάνοντας παροχές (συντάξεις).

3.Με ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2012 δινόταν η δυνατότητα συνταξιοδότησης (μειωμένη) στο 55ο. Αυτό ο ηλικιακό όριο αναπροσαρμόζεται και γίνεται 56ο και 6 μήνες για όσες γεννήθηκαν μετά την 18η Αυγούστου 1960. Η πλήρης σύνταξη όμως από το 60ό έτος για όσες είχαν γενέθλια μέχρι 18/8/1955, χορηγείται φέτος στο 60ο και 11 μήνες (γεννηθείσες από 19/8/1955 και μετά).

4.Με 10.000 ένσημα (33,3 έτη) το 2010 η σύνταξη δινόταν σε μια γυναίκα με την συμπλήρωση του 57ου (πλήρης) και πλέον γίνεται 58 & 3 (από 19/8/2015), ενώ το 55ο για μειωμένη έχει ήδη φτάσει στο 56ο και 6 μήνες.

5.Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 ίσχυε το 58ο (πλήρης) και το 56ο (μειωμένη). Πλέον, από 19/8/2015 ισχύει το 59 και 2 μήνες και το 57 και 5 μήνες.

6.Με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 ίσχυε το 58 και 6 μήνες, ηλικία που αν την κλείνει φέτος βγαίνει στο 59ο και 7 μήνες και το 56ο και 6 μήνες για μειωμένη μετατρέπεται σε 57 και 10 μήνες.

7.Οι άνδρες με 10.000 ένσημα το 2010 είχαν θεμελιώσει το 62ο για πλήρη (60 μειωμένη). Πλέον, το όριο για πλήρη έχει ανέβει από τον περασμένο Αυγούστου (19/8/2015) στο 62 και 8 μήνες, το 2016 στο 63 & 3, το 2017 στο 63 & 11, το 2018 γίνεται 64 & 6, το 2019 ανεβαίνει στο 65 & 2, το 2020 στο 65 & 9, το 2021 στο 66 & 5 και το 67ο το 2022. Για μειωμένη, το 60ο έγινε 60 και 11 μήνες από 19/8/2015 και 61 και 9 μήνες το 2016 , 62 & 8 το 2017, 63 & 6 το 2018, 64 & 5 το 2019, 65 & 3 το 2020, 66 & 2 το 2021 και 67 το 2022.

8. Με τις ίδιες προϋποθέσεις (10.000 ένσημα) το 2011 δινόταν η πλήρης στο 63ό. Και από 19/8/2015 ισχύει το 63 & 6 μήνες, συν 6 μήνες κάθε χρόνο μέχρι το 67ο το 2022. Και η μειωμένη από το 60ό μέχρι 18/8/2015 εξελίσσεται όπως ανωτέρω.

9.Με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 ίσχυε το 63 & 6 και επί αυτών των ορίων προστίθενται 6 μήνες κάθε χρόνο.

10.Με 35ετία το 2010 και 2011 στο ΙΚΑ όλοι οι ασφαλισμένοι είχαν κατοχυρώσει το 58ο. Το εν λόγω έτος εξόδου αυξήθηκε από 19/8/2015 σε 58 και 6 μήνες και το 59ο το 2016. Κάθε χρόνο, επί αυτών των ορίων, προστίθενται 6 μήνες μέχρι το 62ο έτος για πλήρη σύνταξη το 2022 με 35 έτη ασφάλισης (2010) και 36 έτη κατά την «έξοδο» για θεμελίωση το 2011.

11.Με τις ίδιες προϋποθέσεις (10.500 ημέρες ασφάλισης) το 2012 ίσχυε το 59ο (37 έτη ασφάλισης κατά την συνταξιοδότηση μαζί με τα πλασματικά -έως 5 έτη ασφάλισης) και, πλέον, ισχύει το 59ο και 5 μήνες και 59 και 9 μήνες για το 2016, το 60ο και 2 μήνες το 2017, το 60ο και 6 μήνες το 2018, το 60ό και 11 μήνες το 2019, το 61ο και 3 μήνες το 2020, το 61ο και 8 μήνες το 2021 και το 62ο το 2022.

pinakas1 pinakas2

Σημείωση: Στη στήλη «Ηλικία» αποτυπώνεται το ισχύον κατά την 18/8/2015 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» αποτυπώνεται το ισχύον κατά περίπτωση από 19/8/2015 μέχρι και την 1/1/2022 νέο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Τα πρόσωπα που υπάγονται στους Πίνακες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας, όπως αποτυπώνεται στους Πίνακες αυτούς, κατά περίπτωση και αντιστοιχεί στο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο τα προαναφερόμενα πρόσωπα συμπληρώνουν το ισχύον, κατά περίπτωση, μέχρι και την 18/8/2015, όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους".

7/12/2015

Συναδέλφισσες/φοι,

το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να καλέσει τα μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα γραφεία του, Γ’ Σεπτεμβρίου 8. Στην συνέχεια θα γίνει πορεία προς το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να συναντηθούμε με τον Υπουργό κ. Αν. Πετρόπουλο από τον οποίο θ’ απαιτήσουμε άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας, γιατί δεν πάει άλλο!

Ζητάμε

1.α. Άμεσα την οριστική λύση του προβλήματος , που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη του ΕΤΕΑ και των υπηρεσιών του, στις γυναίκες μέλη μας, που συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010 άρθρο 10 § 17

β. Να σταματήσουν από το ΕΤΕΑ, να παρακρατούν άδικα, αντικανονικά και καταχρηστικά την επικουρική σύνταξη, (αυτών των γυναικών που συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο 3863/10) και να την συμψηφίζουν για την εξόφληση χρημάτων και ποσών, δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντων που ουδέποτε εισέπραξαν.

γ. Να επιστραφούν από το ΕΤΕΑ, άμεσα στις παραπάνω ασφαλισμένες τα ποσά, τα μέχρι σήμερα παρακρατηθέντα άδικα και καταχρηστικά.

2. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΤΑΤ από την Τράπεζα ( ALPHA BANK) σύμφωνα με τον νόμο 3371/05 λόγω της ευθύνης που έχει για την συσσώρευση υπερβολικού κόστους στο ΕΤΑΤ από τις “εθελούσιες εξόδους “ των τελευταίων χρόνων. ( ΕΜΠΟΡΙΚΗ και ALPHA)

3. Να σταματήσει άμεσα, ή αντικανονική και καταχρηστική παρακράτηση του 5,2% του νόμου 4052/12 που γίνεται στο ποσό της κύριας Σύνταξης που καταβάλλει το ΕΤΕΑ στους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 16/12/2015, ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 π.μ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ- Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

2-12-15

2-12-15a

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 12/11/2015

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 8 ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αθήνα 9/11/2015

Σε συνέχεια της συγκέντρωσης της Πέμπτης 29/10/2015 για το θέμα των γυναικών του ν. 3863/10 στις οποίες αποστέλλεται επιστολή από το ΕΤΕΑ για τα “αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά” όλων, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κος Νίκος Δήμας είχε επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία της επιστολής που έχετε λάβει, γι αυτό και απέστειλε γραπτή πρόταση- προσφορά την οποία σας κοινοποιούμε.
Ο Σύλλογος θα συνεχίσει παράλληλα τις συνδικαλιστικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, ανεξάρτητα από τις νομικές προσφυγές που θα προβούν οι ενδιαφερόμενες.


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΔΗΜΑ
ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΑΝΑΡΗ 11-13 ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΑΘΗΝΑ 10671
ΤΗΛ.: 210-3615083 FAX: 210-3615080


ΠΡΟΣ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σχετικά με το ζήτημα που μας θέσατε το οποίο απασχολεί τα μέλη σας για «οφειλή λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συντάξεων ΕΤΕΑ» σας εκθέτω τα παρακάτω:
1. Σε όσα μέλη σας, έχει κοινοποιηθεί έγγραφο του ΕΤΕΑ με επισυναπτόμενο πίνακα της οφειλής αυτό θεωρείται πράξη και πρέπει να ασκηθεί προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών για την ακύρωση της πράξης αυτής.
2. Σε όσα μέλη σας, έχει κοινοποιηθεί απλό έγγραφο, χωρίς πίνακα της οφειλής, αυτά μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο με την οποία να ζητούν τα ποσά που τους παρακρατεί «συμψηφιστικά το ΕΤΕΑ».
3. Επίσης μπορεί να ασκηθεί και στις δύο ποιό πάνω περιπτώσεις και αίτηση αναστολής των πράξεων και των αποφάσεων συμψηφισμού του ΕΤΕΑ.
4. Κόστος των παραπάνω ενεργειών:

α) Για την άσκηση προσφυγής/αγωγής στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο ποσό πεντακοσίων (500) Ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και το σύνολο των εξόδων κατάθεσης και εκδίκασης της προσφυγής. Από το ποσό αυτό τριακόσια (300) Ευρώ πρέπει να καταβληθούν κατά την άσκηση της προσφυγής/αγωγής και διακόσια (200) Ευρώ κατά την εκδίκαση της προσφυγής/αγωγής.
.
β) Σε περίπτωση που το διεκδικούμενο από το ΕΤΕΑ ποσό υπερβαίνει τις 60.000 Ευρώ αρμοδιότητα έχει το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο και το κόστος διαμορφώνεται στο συνολικό ποσό των 700 Ευρώ. Από το οποίο ποσό τετρακόσια (400) Ευρώ πρέπει να καταβληθούν κατά την άσκηση της προσφυγής /αγωγής και τριακόσια 300 Ευρώ κατά την εκδίκαση της προσφυγής/αγωγής.
5. Στις περιπτώσεις που ζητάμε να επιδικαστεί το ποσό που έχει «συμψηφιστεί» από το ΕΤΕΑ ο ενάγων υποχρεούται κατά την εκδίκαση στην καταβολή δικαστικού ενσήμου το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1% του διεκδικούμενου ποσού. Το ποσό του δικαστικού ενσήμου δεν συμπεριλαμβάνεται στο ανωτέρω κόστος.
6. σε περίπτωση που απαιτηθεί αίτηση αναστολής το κόστος θα ανέρχεται για μεν την ως άνω περίπτωση 4.α) στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) Ευρώ και στην περίπτωση 4.β) στο ποσό των πεντακοσίων (500) Ευρώ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΑΓΩΓΩΝ

1. Συνταξιοδοτική απόφαση ΤΕΑΠΕΤΕ
2. Συνταξιοδοτική απόφαση ΙΚΑ.
3. Έγγραφο (πράξη) του ΕΤΕΑΜ που αναζητά την επιστροφή των αχρεωστήτως.
4. Εκκαθαριστικό σημείωμα του ΤΕΑΠΕΤΕ για καταβολή σύνταξης.
5. Εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΕΑΜ πριν την αναζήτηση των αχρεωστήτως δηλαδή του έτους 2009 ή 2008 ή 2010 (όχι όλων των μηνών ενδεικτικά)
6. Εκκαθαριστικό σημείωμα μετά τον όποιο συμψηφισμό έχει πραγματοποιήσει ο φορέας, ήτοι πρόσφατο, 2015 (όχι όλων των μηνών και πάλι ενδεικτικά).
7. Αντίγραφο ταυτότητας απλό
8. Στοιχεία επικοινωνίας προσφεύγοντα: τηλέφωνα, και διεύθυνση κατοικίας.
9. Λοιπές υποχρεώσεις προσφεύγοντα δηλαδή, δάνεια, κάρτες, φορολογικές υποχρεώσεις, κλπ
10. Αν ο προσφεύγων/ουσα έχει αποστείλει οποιαδήποτε επιστολή στο ΕΤΕΑΜ για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την επιστροφή των λεγόμενων αχρεωστήτως να προσκομισθεί και αυτή.
11. Εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Αφορά νέους Συνταξιούχους του ΕΤΑΤ

Συνάδελφοι, σχετικά με τον κατάλογο των 47 συναδέλφων που απεστάλη στις 21/09/2015 από το ΕΤΑΤ, για την σειρά στο Εφάπαξ, του ΤΑΥΤΕΚΩ τον επέστρεψε στις 07/10/2015, δήθεν ότι δεν φαινόταν η ταυτότητα του ταμείου, στις αποφάσεις συνταξιοδότησης. Με παρέμβαση του Συλλόγου μας διά του Προέδρου και του Δ/ντη του ταμείου κ. Οικονόμου στο ΤΑΥΤΕΚΩ επανήλθε η ημερομηνία και ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου. Σχετική επιστολή απεστάλη και από το ΕΤΑΤ η οποία επισυνάπτεται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ