Είστε εδώ:ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 8 (15/12/10)

Η Διοίκηση της Τράπεζας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ορίσθηκε συνάντηση στις   9/12/10 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10 π.μ. Στην προγραμματισμένη συνάντηση στις 9.12.10 τα μέλη του Δ.Σ. ανέπτυξαν τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου  και ζήτησαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας.Όμως η άλλη  πλευρά με προκλητικό τρόπο  εξ’ αρχής ξεκαθάρισε  ότι δεν υπάρχουν  χρήματα και εξ’ αυτού του λόγου δεν μπορούν να δώσουν τίποτε. Μάλιστα προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα  λέγοντας ότι το 83% των συναδέλφων συνταξιούχων, έχουν αποσύρει τα χρήματά τους  στον ανταγωνισμό και ότι θα πρέπει να ζητήσουμε τα δάνεια που θέλουμε από τις Τράπεζες του ανταγωνισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 13 28.11.2011

Συνάδελφισσες και Συνάδελφοι, Η άγρια επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτη, αλλά η Κεντρική Κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να ψηφιστεί Νόμος εντός του μηνός Δεκεμβρίου που θα φέρει επιπλέον βάρη και περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Ήδη σε όλα τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι κατ’ επιταγήν της Τρόικας η Κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει από 1-1-2012 τις επικουρικές συντάξεις στο 20% της κύριας σύνταξης. Παράλληλα στον προϋπολογισμό του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή η κρατική επιχορήγηση για τα Ταμεία, μειώνεται ολοένα, προαναγγέλοντας έτσι τις νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές, που έρχονται να συμπληρώσουν τις προηγούμενες. ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15 30/01/2012

Συνάδελφοι,Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 08/02/2012 και ώρα 10.00 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά, προκειμένου στη συνέχεια να απαιτήσουμε  από την Τράπεζα  την επίλυση των πιο  κάτω σοβαρότατων προβλημάτων μας. Α)  Επαναφορά των διακοπεισών συντάξεων σε συναδέλφους και συναδέλφισσες που βιαίως υπήχθησαν στο ΙΚΑ  και το ΕΤΑΤ διέκοψε την σύνταξη, στο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.B) Να εμποδίσουμε  την παράδοση των συνταξιοδοτικών φακέλων διότι δολίως και κρυφίως  ο Πρόεδρος του ΤΕΑΠΕΤΕ κ. Ζώννιος Λεωνίδας απεργάζεται την παράδοση τους στο ΕΤΕΑΜ. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται  σύντομα η...

 • Απόσπασμα από την εκπομπή KONTRA CHANNEL O ENERGOS POLITHS 21 07 13

  Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 15:23
 • Απόσπασμα από την εκπομπή KONTRA CHANNEL O ENERGOS POLITHS 16 06 13

  Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 20:28
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 8 (15/12/10)

  Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 14:20
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 13 28.11.2011

  Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 08:15
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15 30/01/2012

  Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 14:39

vogiatzakis

Αρ. Πρωτοκ. Υπουργείου Εργασίας
1202/14-6-16                            
Α.Π.: 2457
Προς το Υπ. Εργασίας
Υπ’ όψιν κου Πετρόπουλου

Κύριοι,

          Μετά από τις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο Εργασίας, όπου σας υποβάλλαμε τα δίκαια αιτήματά μας που μας απασχολούν σας τα αποστέλλουμε και εγγράφως και είναι τα παρακάτω:

 1. Ζητούμε ως Σύλλογος την τήρηση και εφαρμογή του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ
 2. Ζητάμε την διασφάλιση των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας ( αποχώρηση με αναστολή σύνταξης)
 3. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση
 4. Ζητάμε να μας δοθούν τα επίσημα στοιχεία για την εκπόνηση αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης, την οποία έχει αποφασίσει να εκπονήσει ο Σύλλογός μας, τέλος
 5. Ζητάμε να μας γνωρίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα παρακάτω θέματα:

 

α. επιστροφή παρακράτησης από γυναίκες με ανήλικο τέκνο

β. επιστροφή 5,2% από τον 7ο/2014, που χρεώνεται στο σύνολο της σύνταξης, για τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)

γ. να εφαρμοστεί η 316/2015 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. για τους 28 συναδέλφους και τις 16 συναδέλφισσες, που δεν ειδοποιήθηκαν από το ΕΤΕΑΜ- ΕΤΕΑ, να πάνε εγκαίρως στο ΙΚΑ

δ. επιστροφή των διπλών κρατήσεων ΗΔΙΚΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΤ του ν. 4093/2012, με αποτέλεσμα να οφείλονται χρήματα στους συναδέλφους

ε. να δοθούν από το ΕΤΕΑ οι αυξήσεις του έτους 2008 σε όσες κατηγορίες συναδέλφων δεν έχουν δοθεί π.χ. σε όσους είχαν εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή τους από το ΤΕΑΠΕΤΕ, δικαιοδόχοι, κατώτερες επικουρικές συντάξεις κλπ.

Πιστεύουμε ότι θα μελετήσετε τα θέματά μας και θα δώσετε άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Συνταξιούχων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας
Εμμ. Βογιατζάκης             Ανδρ. Μπεκιάρης
Α.Π.: 2455    
Προς το Υπ. Εργασίας
Υπ’ όψιν κου Πετρόπουλου

Κύριοι,

          Σας έχουμε ζητήσει να μας χορηγήσετε  τα στοιχεία των οικονομικών μελετών  που έχουν γίνει  για το ταμείο μας, ΤΕΑΠΕΤΕ από την 31/12/2004 έως σήμερα. Σχετικές  επιστολές  έχουν σταλεί στο Υπουργείο σας  με  αριθμό πρωτοκόλλου  2448/5-2-16 και 2450/8-2-2016  και   αφορούν  το  ΕΤΑΤ  καθώς και το ΕΤΕΑΜ νυν ΕΤΕΑ.

Δεν ξεχνούμε ότι την 17/5/2016 μας υποσχεθήκατε, δεσμευτήκατε, σε επίσκεψη για τα θέματά μας από το Δ.Σ. του Συλλόγου   στα γραφεία σας ότι θα μας χορηγήσετε τα στοιχεία αυτά για να προβούμε ως σύλλογος σε αναλογιστικές μελέτες ακριβώς με ό,τι  στοιχεία  έχουν δοθεί  στην HEWITT  για όσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την τελευταία που έγινε με ημερομηνία 5/8/2015, που  θα  καταδείξουν την ανεπάρκεια μελετών, που  έγιναν μέχρι τώρα. Περιμένουμε  λοιπόν την τήρηση της υπόσχεσής  σας σύντομα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας
Εμμ. Βογιατζάκης                   Ανδρ. Μπεκιάρης

 

Συνάδελφοι,

          Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση εκπρόθεσμης τροπολογίας στις 7/5/2016 για το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ, ο Σύλλογός μας, συμμετείχε στην έντονη παρέμβαση διαμαρτυρίας που έγινε από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους με πρωτοβουλία της ΟΤΟΕ  κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

          Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι μαζί απαίτησαν να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που μειώνουν άμεσα τις συντάξεις μας σε ποσοστά μειώσεων που φθάνουν οριζόντια στο 30% και καταργούν οριστικά για όλους ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.

          Σας καλούμε να είστε όλοι σε ετοιμότητα και επαφή με το Σύλλογό μας προκειμένου στην συνέχεια να αντιπαλέψουμε την εφαρμογή αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων και τις συνέπειές τους.

      Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμ. Βογιατζάκης              Ανδρ. Μπεκιάρης

1 001

1 002

1 003

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014, 2015 ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2016

Συνάδελφοι

Σας στέλνουμε την κατάσταση με αριθμό προτεραιότητας για τα εφάπαξ σας από τις 6/11/13 έως και τις 12/4/16. Είναι η σειρά προτεραιότητος των συναδέλφων μας που αποχώρησαν από το ΕΤΑΤ και αυτό μπορεί να το διακρίνει ο καθε ένας από αυτούς, διότι έχει τον αριθμό της απόφασης συναξιοδότησης του ταμείου ΕΤΑΤ και τον αριθμό μητρώου της τράπεζας των ενδιαφερομένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ

 

Αθήνα, 19/2/2016

Ώρα: 13.20 μ.μ.


Στην πρόσκληση της 19/2/2016 της συνεδρίασης του Δ.Σ. ΕΤΑΤ, το τακτικό μέλος κος Βογιατζάκης Εμμανουήλ:

Ζητά την αναβολή και την απόσυρση οριστικά, του 3ου θέματος που αφορά την παιδική μέριμνα, διότι δεν παρίσταται, αφενός η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα Βάσω Βογιατζοπούλου, και αφετέρου διότι εγώ προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε περικοπή του επιδόματος παιδικής μέριμνας, και ζητώ από το Συμβούλιο να επιστρέψει το παρακρατηθέν ποσόν στους ενδιαφερόμενους και ζημιοθέντες συνταξιούχους του ΕΤΑΤ, που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ και αφορά το ποσοστό 7,22% στο 16ο κλιμάκιο και είναι 69,17€ και όχι 40€ όπως υποστηρίζει η ALPHA BANK με επιστολές της χωρίς να έχει πάρει απόφαση από το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Η θέση αυτή θα καταχωρηθεί στα πρακτικά του ΕΤΑΤ.

Εμμ. Βογιατζάκης

Τακτικό Μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΤ

 

Θ Ε Μ Α 8ο

Εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 316/2015 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά την αποδοχή της από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με θέμα που αφορά μητέρες ανηλίκων τέκνων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ (Α΄ Δ/νση Επικ. Ασφαλ.).

Για να εισηγηθεί το ανωτέρω θέμα προσήλθε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Αθανασίου, Προϊστ. της Α΄ Δ/νσης Επικ. Ασφαλ. του ΕΤΕΑ, ο οποίος είπε τα εξής:

Αναφορικά με το θέμα θέτουμε προς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. τα εξής:

Με το σχετικό έγγραφο 1 η Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης της ΓΓΚΑ κοινοποίησε στο ΕΤΕΑ την αποδοχή από τον υφυπουργό Κ.Α. της υπ’ αριθμ. 316 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), σχετικά με την αναζήτηση ποσών συντάξεων που δόθηκαν από το ΕΤΕΑ σε υποκατάσταση κύριας σύνταξης, μετά την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010, σε μητέρες ανηλίκων τέκνων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ.

Σύμφωνα μ’ αυτή και το σχετικό 2 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης ΕΤΕΑ, η μετατροπή της προσυνταξιοδοτικής παροχής σε επικουρική σύνταξη στις μητέρες ανηλίκων που οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010 έφεραν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης σε προγενέστερη ημερομηνία απ’ αυτή που ίσχυε πριν την ισχύ τους, θα πρέπει να γίνεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και όχι από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης από το φορέα κύριας ασφάλισης.

Η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων, μητέρες ανηλίκων, εντάχθηκε στο τ. ΕΤΕΑΜ την 18/4/2006, με την ένταξη των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ, ως συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, το οποίο βάσει των διατάξεων του ΤΕΑΠΕΤΕ χορηγήθηκε έως την ημερομηνία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον κύριο φορέα και όχι έως την ημερομηνία λήψης της κύριας σύνταξης, η οποία ταυτίζεται με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, εφόσον φυσικά θεμελιώνεται δικαίωμα.

Οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 17 περ. β΄ του ν.3863/2010 καθόρισαν για τις μητέρες ανηλίκων ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν να προκύψει για την κατηγορία αυτή ημερομηνία θεμελίωσης προγενέστερη απ’ αυτή που ίσχυε πριν την ισχύ τους. Μεταβολή που πιθανά δεν έγινε αντιληπτή από τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα η υποβολή αιτήματος στο φορέα κύριας ασφάλισης να γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία και συνεπώς η έναρξη της κύριας σύνταξης να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας θεμελίωσης.

Συνεπεία τούτου, προκύπτει χρονικό διάστημα – από τη θεμελίωση δικαιώματος στον κύριο φορέα έως την έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης – στο οποίο καταβάλλονταν από το ΕΤΕΑ ολόκληρη η προσυνταξιοδοτική παροχή, αντί μόνο το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της κύριας σύνταξης. Το επιπλέον ποσό αναζητείται υποχρεωτικά από το ΕΤΕΑ ως αχρεωστήτως καταβληθέν, καθόσον αυτό προέβλεπε το καθεστώς χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

Η αποδοχή της ατομικής γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. από τον υφυπουργό Κ.Α. συνεπάγεται, σύμφωνα με το έγγραφο της Γεν. Δ/νσης ΕΤΕΑ, τη μετατροπή της προσυνταξιοδοτικής παροχής από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης, συνεπώς και την αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μόνο μετά την εν λόγω ημερομηνία. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, αφορά σε 116 περιπτώσεις μητέρων ανηλίκων και τα ποσά που αποχαρακτηρίζονται από αχρεώστητα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου (ο ακριβής προσδιορισμός θα προκύψει μετά τον υπολογισμό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης).

Πρέπει να τονισθεί τέλος ότι, όλοι οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ΤΕΑΠΕΤΕ, σήμερα είναι 1052, υπέγραψαν Υ.Δ. κατά τη λήψη της παροχής ότι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση και παρακολούθηση της κρίσιμης ημερομηνίας θεμελίωσης δικαιώματος στο φορέα κύριας ασφάλισης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα της κρίσης επέλευσης ή μη του δικαιώματος αυτού. Κι αυτό διότι πρόκειται σαφώς περί ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος χορήγησης συνταξιοδοτικής παροχής έναντι κύριας και επικουρικής σύνταξης με ειδικές προϋποθέσεις, μέχρι αυστηρά τη θεμελίωση δικαιώματος χορήγησης κύριας σύνταξης, ανεξαρτήτως του χρόνου άσκησης του δικαιώματος αυτού. Διαδικασία (παρακολούθηση και κρίση δικαιώματος) που δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΕΤΕΑΜ, οι οποίες ισχύουν για τους εν λόγω συνταξιούχους μετά την ένταξή τους σ’ αυτό (18/4/2006).

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο εκ των Μελών του Συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρδούκης, ο οποίος είπε τα εξής: «Νόμιμα ζητήθηκε από το ΕΤΕΑ η αναδρομική επιστροφή των αναδρομικών που καταβλήθηκαν ως προσυνταξιοδοτική παροχή σε μητέρες ανηλίκων, της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), για το λόγο ότι οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. β του Ν. 3863/2010 ρυθμίζουν τα όρια ηλικίας των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται από την ημερομηνία ισχύος αυτού του νόμου.

Η αριθμ. 316/2011 Ατομική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3863/2010 είναι συμβουλευτικές και όχι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση, για το λόγο ότι δεν εκδόθηκε από τα αρμόδια Τμήματα ή την Ολομέλεια του Ν.Σ. του Κράτους, αλλά ούτε και από Τριμελή Επιτροπή, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 3016/2002».

Στη συνέχεια ελήφθη η ακόλουθη απόφαση.

Α π ό φ α σ η 29: Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη όλα τα ανωτέρω,

α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Εντέλλεται η αρμόδια Υπηρεσία όπως προβεί στην άμεση εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 316/2015 Ατομικής Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά την αποδοχή της από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ανωτέρω απόφαση μειοψήφησε ο εκ των Μελών του Συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρδούκης για τους αναφερόμενους απ’ αυτόν λόγους.

Επί του ανωτέρω θέματος εγκρίνεται η επικύρωση των πρακτικών αμέσως.

 

Αθήνα 7/1/2016

Προς το ΕΤΑΤ Υπ’ όψιν κ. Προέδρου

Ο κ. Βογιατζάκης ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ επισημαίνει τα παρακάτω: H ειδική οικονομική μελέτη του 2004 που έγινε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη για την ένταξη των Συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ στα ταμεία ΕΤΕΑΜ με 789.000.000 € και ΕΤΑΤ με 357.000.000 € που πλήρωσε η Εμπορική Τράπεζα δεν ήταν σωστή όπως αποδείχτηκε στην πράξη μέχρι σήμερα. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας από το 2007-2013 που υποκίνησε η Τράπεζα με διάφορες μεθόδους ( Μπόνους και λοιπά) δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο ταμείο ΕΤΑΤ με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα που έχει στην διάθεσή του σήμερα.

Ακόμη διαφωνώ με την μελέτη που έγινε το 2014-2015 για την ALPHA BANK από το Υπ. Οικονομικών με την αποχώρηση περίπου 950 Συναδέλφων με εθελούσια έξοδο ως προς τα ποσά δηλαδή 15.000.000 €, την οποία θεωρώ απαράδεκτη και ζητώ την απόρριψή της. Σας ενημερώνω δε ότι ήδη αναθέσαμε ως Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής όπου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αναλογιστική μελέτη σε έγκριτο αναλογιστικό γραφείο για όλες τις περιόδους των αποχωρήσεων των Συναδέλφων από την Εμπορική Τράπεζα από το 2004-2015, διότι απεδείχθη ότι όλες οι παραπάνω μελέτες απεδείχθησαν ανεπαρκείς.

Τέλος διαφωνώ και δεν έχω αποδεχθεί την μεταφορά των 130.000.000 € περίπου στο ΕΤΕΑ που έγινε με Υπουργική Απόφαση Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2015 με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης διαφωνώ με το μοίρασμα των 2 δόσεων των 67.0000.0000 € εκάστης ως προς τα ποσοστά διαχωρισμού για ΕΤΕΑ στο 51,613% και στο ΕΤΑΤ 48,387% όπως έγινε και στα 130.000.000 € περίπου.

Όλες αυτέ οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα ο σημερινός προϋπολογισμός του ΕΤΑΤ να είναι ελλειμματικός με 33.728.700,60 € περίπου.- ο οποίος εγκρίνεται με 3-1.- επειδή εγώ διαφωνώ.


Με τιμή
Εμμ. Βογιατζάκης

Τακτικό Μέλος Δ.Σ. ΕΤΑΤ

 

14-1-16

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 29-12-2015

ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δόθηκε λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις προερχόμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ μητέρες ανηλίκων.

Με την αποδοχή της ατομικής γνωμοδότησης 316/2015 του Νομικού Συμβούλου του Κράτους εκ μέρους του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, σταματάει ο αναδρομικός καταλογισμός από το Ε.Τ.Ε.Α. συντάξεων που είχαν χορηγηθεί, σε μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο Ε.Τ.Ε.Α., ως προσυνταξιοδοτική παροχή από φορέα που κατέστη αναρμόδιος λόγω μεταβολής των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και του οποίου φορέα την αναρμοδιότητα έκτοτε καλόπιστα αγνοούσαν. Οι ασφαλισμένες καλούνταν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά λόγω της μη πληροφόρησής τους χωρίς να φέρουν ευθύνη για αυτή την παράλειψη.

Βάσει της ανωτέρω γνωμοδότησης, τερματίζεται η πολύχρονη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μητέρων ανηλίκων και καλούνται τα οικεία ταμεία να αποφασίσουν την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις ασφαλισμένες μητέρες με ανήλικο τέκνο. Αποτελεί πάγια θέση του Υπουργείου ότι οι δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους. Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να επιλύουν τα προβλήματα που ανακύπτουν χωρίς την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου.